På tillfälligt besök i Sverige

Väl över på andra sidan fanns det tåg, med både en och två våningar, tunnelbana, spårvagnar, motorvägar, broar, tunnlar, rulltrappor! Skriver krönikören.

Väl över på andra sidan fanns det tåg, med både en och två våningar, tunnelbana, spårvagnar, motorvägar, broar, tunnlar, rulltrappor! Skriver krönikören.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Kulturpolitik2025-02-22 14:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Häromveckan skulle jag till fastlandet för att delta på Folk och kultur i Eskilstuna. Då jag hade möten både dagen innan och tidigt nästa morgon fick jag ta flyget och en övernattning för att hinna vara på plats. 

Väl över på andra sidan fanns det tåg, med både en och två våningar, tunnelbana, spårvagnar, motorvägar, broar, tunnlar, rulltrappor! Jag tänkte att hit måste jag ta med barnen, som älskar att åka upp och ner till Clas Ohlson när vi åker in till stan. 

Gotland behandlas i många avseenden som en exotisk semesterdestination. Vi är utelämnade till marknadsdriven flyg- och färjetrafik. Färjetrafiken till och från Gotland klassas som ”olönsam kollektivtrafik”. Vi ingår inte heller i den nationella infrastrukturplaneringen. Det är helt orimligt!

På det första seminariet frågade moderatorn om det var någon som inte var bosatt i Sverige och jag var väldigt nära att ställa mig upp och svara ”Nej, på Gotland”. Men det gjorde jag inte och ångrade mig genast efteråt och bestämde mig för att nästa gång, då ska jag göra det. 

När mina kulturpolitiska kolleger från runt om i landet frågade hur det var kunde jag inte svara annat än att det var tufft då vi tvingats flytta ett mellanstadium och avveckla en förskola dagen innan. Och att det trots kulturens utmaningar nog är än svårare att vara skolpolitiker för tillfället med sjunkande barn- och elevantal. 

Därefter berättade jag återigen att vi på Gotland är unika i att både vara landets enda ö-region och att vara kommun och region i samma organisation och budget. Och det faktum att 61000 invånare ska betala för ett akutsjukhus även påverkar de kommunala verksamheterna som skolan. Säger man det tillräckligt många gånger så börjar folk förstå.

Vid sidan av att berätta om våra förutsättningar på Gotland och att ständigt trycka på vikten av regional kultur och kultur i hela landet så fanns det en del att ta med hem över havet. 

Mycket handlade utifrån det rådande läget om nya möjligheter till finansiering av kultur, vilket det går att tycka en hel del om. Men ändå intressanta seminarier om hur de företagsfrämjande systemen måste anpassas för att fungera även för de kulturella och kreativa branscherna. 

Att kultur är tillväxt, oavsett om de enskilda kulturskaparna eller kulturföretagarna är intresserade av tillväxt eller inte. Kultur som platsutveckling. Om kulturens roll i den civila beredskapen. Vikten av offentlig konst. 

Och mycket mer, som visar på kulturens stora och breda betydelse.

Oscar Lindster (S)

Regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.