Från kulturskymning till ett becksvart kulturmörker?

Länsteatern är en av Gotlands tyngsta kulturinstitutioner men när regeringen drar ner på kulturbidragen är verksamheten i fara, precis som all annan kultur som inte bär sig själv.

Länsteatern är en av Gotlands tyngsta kulturinstitutioner men när regeringen drar ner på kulturbidragen är verksamheten i fara, precis som all annan kultur som inte bär sig själv.

Foto: Henrik Radhe

Kulturpolitik2025-01-24 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Den statliga kulturbudgeten för 2025 är andelsmässigt den lägsta på hela tjugo år. Vi har en kulturminister som tidigare har uttryckt att det inte är hennes uppgift att se till att kulturen får mer pengar. Nu har Parisa Liljestrand (M) gått ännu längre. 

På en fråga i en intervju med Farah Abadi i SVT om vad Liljestrand skulle göra om hon fick obegränsade medel till kulturen svarade kulturministern att hon skulle sänka skatten. Det följdes sedan upp med en debattartikel i Aftonbladet som sade samma sak; att sänkta skatter skulle vara bra kulturpolitik.

Detta väcker såklart frågor om den långsiktiga inställningen till kulturen och vilken roll offentlig finansiering ska spela i att säkerställa en tillgänglig, levande och inkluderande kultur för alla invånare runt om i landet. En breddad finansiering av kulturen behöver inte vara något dåligt, men att skära ner på grundförutsättningarna för den är det.

Trots att vi från Region Gotlands sida satsar på kulturen och fortsatt ökar vår finansiering så flaggar våra länsinstitutioner för en tuff ekonomisk situation. I dagarna kom också besked från kulturrådet att vi på Gotland, som alla andra regioner vad det verkar, från statligt håll får en neddragning i kultursamverkansmodellen, vilket kommer att innebära ytterligare utmaningar för länsinstitutionerna.

Denna utveckling riskerar att få allvarliga konsekvenser, särskilt för kulturens tillgänglighet i mindre kommuner och på landsbygden, där det redan i dag är utmanande att upprätthålla ett brett kulturutbud. Om inte tillräckliga medel tillförs hotas viktiga delar av Sveriges kulturella ekosystem, såsom lokala scener, fria kulturskapare och det regionala kulturutbudet, som spelar en central roll för att skapa jämlik tillgång till kultur i hela landet.

För vad spelar det för roll för kulturen om redan välbeställda får mer pengar kvar i plånboken om det inte finns något museum, någon teater eller konsert kvar att besöka? Om den här utvecklingen fortsätter riskerar Sverige att gå från kulturskymning till mörker.

I början av nästa vecka träffar regionala kulturpolitiker från runt om i landet kulturministern för nationell kulturdialog, och även om inte finansieringsfrågan finns med på dagordningen så gissar jag att den ändå blir svår att undvika helt.

Oscar Lindster (S)

Regionråd och ordförande i kultur- och fritidsberedningen

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.