Sverige är ett land byggt på potatis, morötter och kål

Gotländska morötter kan få en större marknad om regionen slutar privatisera äldreomsorgen.

Gotländska morötter kan få en större marknad om regionen slutar privatisera äldreomsorgen.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Livsmedel2022-04-09 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Det har skrivits spaltmeter om den ryska olagliga och oförsvarliga invasionen av Ukraina. Massakern i Butja och fler områden kommer skriva in sig i historieböckerna tillsammans med mänsklighetens värsta stunder. Det är svårt att värja sig inför dessa bilder och känslor av vrede, sorg och raseri gör sig ständigt påminda under detta oerhört tragiska krig. 

Ukraina, och i ett senare skede, rättsstaten, kommer segra och de ryska krigsförbrytarna kommer sitta på de åtalades bänk i den internationella domstolen i Haag. Det är bara en tidsfråga. Dessa satans mördare ska inte få komma undan rättvisan.

I tisdags arrangerades återigen 92 möjligheter. Det är ett initiativ och en heldag med fokus på att få nätverka kring, få kunskap om och diskutera landsbygdsutveckling. Förutom att det var en som vanligt välarrangerad dag var det också fantastiskt att efter två år av digitala möten kunna träffas och samtala på riktigt. Det blir något helt annat. 

En fråga som med anledning av omvärldsläget kom att återkomma var självförsörjningsgraden av livsmedel i Sverige. Den har sjunkit över decennierna vilket innebär en sårbarhet av stora mått. Vi förlitar oss på globala handelsflöden som vi i ljuset av kriget i Ukraina men också tidigare nu ser är mer instabila och sårbara än vad vi kunde önska. 

Självförsörjningsgraden bygger däremot på en enkel princip. Det är vi som bor i Sverige som måste köpa och ännu hellre äta den mat våra lantbrukare producerar. I dag är vi vana vid en diametralt annorlunda meny både i våra hem, våra restauranger och i offentlig sektor jämfört med tidigare generationer. Sverige är ett land byggt på potatis, morötter, rovor och kål. Rovorna var det nog ingen som uppskattade så den är så gott som helt borta i dag men övriga står sig relativt starka. 

Ska vi öka självförsörjningsgraden måste vi alltså vara beredda att köpa produkterna som svenska lantbrukare producerar. När Centerpartiet valde att privatisera äldreomsorgen på Hemse lyfte vi denna fråga. Region Gotland har nämligen lyckats oerhört bra i sin livsmedelsupphandling och kan stoltsera med en hög andel gotländska livsmedel i skolorna, vården och omsorgen. 

När man privatiserar äldreomsorg privatiserar man också maten och den går från att vara närproducerad och lagad nära den som ska äta till att vara färdigmat från, i det här fallet, Dafgårds. 

I nästa andetag skriker centerpartiet på stödpaket till lantbruket. Jag får det inte att gå ihop. Det vore väl bättre om vi istället köpte deras produkter i så stor utsträckning som möjligt?

Filip Reinhag (S), oppositionsråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.