Krönika
En kvinna dog och nio personer skadades varav en allvarligt. Det är det tragiska resultatet av olyckan i berg- och dalbanan på Gröna Lund. Orsaken är fortfarande oklar. Men pressen på tonåringar på första jobbet behöver vi prata mer om.
Nöjesparker lever på att sälja glädje, spänning och full fart. I en färgglad miljö med hög ljudnivå vimlar det av uppspelta barn och ofta fulla vuxna. Långa köer sabbar stämningen och därmed också merförsäljningen. Därför behöver attraktionerna gå fort. In och ut med folk och kolla snabbt att de sitter säkert i vagnarna.
Ofta är det äldre tonåringar som har den uppgiften. Första stapplande kliven in i arbetslivet som sommarjobbare. Nöjesparker sparar förstås pengar på att anställa unga och oerfarna. Lönerna är lägre och många är glada för att ha fått en säsongsanställning.
Det är en sak är att vara 18 år och grädda våfflor och kränga glass till hungriga familjer. Men det är något helt annat att få ansvaret för en åkattraktion. Man behöver vara tydlig, självsäker och trygg i sig själv. Våga säga nej till en för kort gråtande åttaåring och be en överförfriskad vuxen på 100 pannor lämna kön. Lägg därtill en chef som hetsar på tempot.
Nu efter den så tragiska olyckan får vi höra hur unga anställda på Gröna Lund får utstå en hatvåg på social medier då de anses vara ansvariga för olyckan. Det är ingen bra början på yrkeslivet.
Park & Resorts har brustit förr. De driver Furuviksparken där fyra schimpanser sköts ihjäl efter en rymning i december. Enligt experter bröt agerandet mot flera lagar. En djurvårdare dödades av vargar på deras anläggning Kolmården 2012. Det finns fler exempel från branschen, där både anställda och gäster råkat rejält illa ut.
2017 dog en ung sommarjobbare när han tog han om björnar på Orsa djurpark. Kringresande tivolin omskrivs ibland när människor fastnat och eller skadat sig på andra sätt. Kanske är risken större när karusellerna ofta monteras isär och inte lever upp till vår säkerhetsstandard.
Men en stor svensk aktör som Park & Resorts får inte slarva på det här sättet. Miljonregn till ägarna samtidigt som ungdomar sliter på golvet.
Det ska inte få hända och säkerheten är företagets viktigaste fråga, säger Gröna Lunds informationschef till media. Ändå drabbades Jetline som rullat sedan 1988.
Om säkerheten trumfar vinsten, varför lägger man då ett sådant blytungt ansvar för människors liv på oerfarna tonåringar? Det är varken logiskt eller schyst. Att utreda sig själva är också ett misstag. Låt Statens haverikommission sköta den saken.
Oavsett hur olyckan gick till är resan lång för att återfå förtroendet. Vem vågar egentligen besöka en nöjespark i sommar?