Det är lätt att i dessa tider tappa sugen.

Oroligheter2022-04-05 07:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Det är lätt att i dessa tider tappa sugen. Rysslands vedervärdiga invasion av det fredliga Ukraina får långtgående konsekvenser långt utanför landets gränser. Här i Sverige märker vi det genom många medmänniskor på flykt som söker skydd, men också höga priser på drivmedel, insatsvaror och livsmedel. Inflationen oroar och i dess spår kommer oro för bostadsmarknaden och för de svenska hushållens uthållighet. Vad göra? 

Gemensamma utmaningar tarvar gemensamma lösningar. När Sverige prövas, måste svaret vara att bygga Sverige starkare. 

Det måste ske på flera nivåer och åtgärdstakten måste vara hög. Den mest omedelbara insatsen är att stärka det svenska försvaret, en mödosam men likväl nödvändig resa att göra. Parallellt kommer det som rör totalförsvaret, och därmed oss alla, i egentlig mening. 

Energiförsörjning, informationssäkerhet, livsmedelsberedskap - listan kan göras lång. Lägg därtill frågan om bränslen, till så väl privata som kommersiella konsumenter. 

De insatser som regering och riksdag arbetat fram för att lindra värken i magen på hushållens spargrisar är av nöden. Vi kommer dock inte undan frågan om mer långsiktiga lösningar. 

Vid sidan av det fruktansvärda kriget på ukrainsk mark, står klimatet och flåsar oss i nacken. Ett Sverige som snabbt och träffsäkert minskar sina utsläpp, är avsevärt bättre rustat för framtiden, vad den än må bära med sig. 

Jag har den största respekt för paniken som drabbar svenska småbarnsfamiljer som behöver bilen för att få vardagen att klaffa, för de pensionärer som ser en allt större del av en redan liten pension ticka iväg till elbolagen. Politiken måste emellertid orka göra både ock, lindra plågorna här och nu, men också stärka Sverige på längre sikt. 

Av den anledningen finner jag det alarmerande att de förslag som kommer från delar av oppositionen i Sveriges riksdag enbart tar fäste på nuet, och lämnar framtiden därhän. Det är en populistisk ansvarsfrihet vi inte har råd med i en tid då alla partier i Sverige borde vara febrilt sysselsatta med att stärka Sverige, på kort, men ännu hellre lång, sikt. 

Oaktat kriget i Ukraina kvarstår Paris-avtalet. För att nå målet om uppvärmning om max 1,5 grader, krävs det insatser på en rad områden för att minska utsläppen. President Putins krig i Ukraina vore inte möjligt utan hans omvärlds beroende av fossil energi. Genom att fasa ut gas och olja ur våra system, ställer vi om och stärker Sverige, och stryper ett flöde till den ryska krigskassan. En offensiv för klimatomställning är en säkerhetspolitisk åtgärd som långt fler än Socialdemokraterna borde bejaka.

Hanna Westerén (S), riksdagsledamot