Krönika
Regeringen har föreslagit en ”beredskapsskatt” för att bland annat bekosta försvarsupprustningen, som annars kan innebära att vård och omsorg får mindre pengar. Svantesson (M) går så klart i taket över detta för att hon inte gillar skattehöjningar för de välbeställda. Detta trots att skattekvoten har sänkts från 48,6 procent år 2000 till 42,5 procent 2021. 300 miljarder kronor mindre i skatteintäkter. Merparten har gått till Sveriges miljardärer, medan de med sämre ekonomi blivit allt fler.
Vi ser det också på Gotland, där regionen tävlar med de privata vårdgivarna att göra äldrevården så billig som möjligt. Därför kan borgerliga personer hävda att det minsann inte är sämre vård på ett privat äldreboende än det är på ett kommunalt.
I dagarna har Sverige efter lång väntan fått ja från Turkiet om att få gå med i Nato. Men vad har Sverige gått med på för att få igenom avtalet? Vad jag kan se från Aftonbladets rapportering så ska Sverige inte längre stödja de kurdiska organisationerna PYD/YPG i Turkiet och Syrien. PKK är en sak, de är terrorstämplade. Men, är det verkligen rätt att Turkiet ska bestämma vilka icke terrorstämplade grupper Sverige får stödja?
"Att vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar... "Ska politiker gå emot de lagar vi har eller tänker man ändra lagen?
"Motverka desinformation mot Turkiet" - Den delen är väldigt illa. Visst kan regering och riksdag uttrycka en motvilja mot desinformation. Men här känns det mer som att vi är på väg att urholka demokratiska rättigheter att fritt få tycka inom lagens gränser. Speciellt när det gäller Erdogans Turkiet som ständigt bryter mot mänskliga rättigheter.
Jag hoppas verkligen att regeringen rätar ut dessa frågetecken för Sverige får och ska inte vika sig för Turkiet.
Ebba Busch viftade med ett ”avtal” om aborträtten, som hon vill att alla partier skriver på. Men får hon ens sina egna abortmotståndare i KD att skriva under kan man undra. KD och SD är de två partier som flitigast har arbetat för en lägre gräns där aborter tillåts och det är inte troligt att de blivit mer humana sedan dess.
Till sist vill jag återkomma till varför högavlönade måste få en högre lön när de byter jobb för att vilja arbeta samtidigt som sänkt ingångslön ska göra lågavlönade och arbetslösa mer villiga att arbeta. Ingen borgerlig har bemödat sig med att svara.
Tvärtom ser vi idag att hemtjänsten har svårt att rekrytera folk för att lönerna är låga och arbetsförhållanden inte värst bra. Men höjd lön? Nej, då måste vi kanske höja skatten och då blir Svantesson (M) sur.
Ronnie G Lundin