Krönika
FN:s generalsekreterare Dag Hammarsköld sa 1954 att ”FN har inte skapats för att föra mänskligheten till himlen utan för att rädda den från helvetet”. FN skapades efter två världskrig som inneburit fasansfulla händelser runtom i världen men med epicentrum i Europa. Världens ledare insåg att gemensamma utmaningar kräver gemensamma lösningar. Det finns uppgifter som är för stora för enskilda länder att klara och det krävs en ordning för hur samarbetet ska gå till.
Hammarskölds citat har bäring också på vår tid. Aldrig förr har världen behövt så mycket globalt samarbete som nu. Klimatutmaningen kommer kräva enorma ansträngningar från alla världens länder. Vi har tekniken för att ersätta fossila bränslen och ställa om världen. Den stora utmaningen är att rulla ut den i tillräcklig hastighet.
EU har tagit viktiga initiativ på området med omfattande investeringar och stöd till omställning men också i exempelvis sina regelverk kring handel för att dels skydda Europeiska varor och tjänster från otillbörlig konkurrens men också för att sätta press på världen runt oss att sätta fart.
Fart behöver vi. Det går för långsamt och hastigheten behöver öka om vi ska ha en chans att nå målet om endast 1,5 grads höjning. Det finns också starka krafter som motverkar och motarbetar utvecklingen. I Sverige står Sverigedemokraterna för motståndet och tar varje tillfälle man kan att undergräva tilltron till forskarnas varningssignaler och motarbetar nödvändiga reformer för att ställa om till ett hållbart samhälle.
Konsekvenserna av att misslyckas med omställningen är ödesdigra. Vi har under sommaren fått se en försmak med bränder, skyfall och extremväder. I förlängningen påverkar det bland annat tillgången till livsmedel, insatsvaror i industrin och energiförsörjningen förutom att extremvädret tar människoliv. Redan idag har våra utsläpp dödliga konsekvenser när vi förgiftar luft och vatten och miljontals människor får sina liv förkortade på grund av dålig luft.
Sverige behöver gå före och ta ledartröjan i omställningen. Vi har alla verktyg och förutsättningar för det och om vi tar ledartröjan finns också mycket att tjäna på omställningen genom framväxten av nya jobb och arbetstillfällen. Vi ser redan idag ett extremt behov av arbetskraft i Norrland kopplat till omställningen. Gotland behöver och kan ligga i framkant men då krävs initiativförmåga och tydliga prioriteringar. Där finns mycket att önska av nuvarande politiska styre.
Filip Reinhag (S), oppositionsråd