Många viktiga möten, Gotlandshem och transparens

STOCKHOLM 20161129
Riksdagshuset i skymning 
Foto: Stina Stjernkvist / TT / Kod 11610

STOCKHOLM 20161129 Riksdagshuset i skymning Foto: Stina Stjernkvist / TT / Kod 11610

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Politik2023-01-28 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Veckorna är välfyllda av viktigheter för Gotland. I onsdags var företrädare för Region Gotlands Almedalsråd i riksdagen för träff med partisekreterare eller motsvarande för respektive parti. Vi pratade om Almedalsveckan i somras, det fina vi delade och fruktansvärda som avslutade den. Vi är överens om att lärdomar är viktiga att dra men också om att vi ska bevara den öppenhet och det unika i det som präglar Almedalsveckan. Vi blickade också framåt. 

Jag hann med att både träffa Hanna Westerén och vår socialdemokratiske gruppledare i trafikutskottet Gunilla Svantorp kring prisökningarna i Gotlandstrafiken och framför allt kring kommande upphandling. Bra och viktiga samtal. Statens ansvar måste öka och det bästa vore om Gotlandstrafiken en gång för alla blir en del av den nationella infrastrukturen och inte nåt parallellt system som nu. 

På fredagen hade vi extrainsatt möte med trafikrådets styrelse på samma tema samt samtal med Trafikverkets Generaldirektör och ansvariga för upphandlingen. När jag skriver detta är det dock torsdag så jag återkommer till det. Mycket görs och mer planeras. 

På Regionstyrelsen diskuterades Gotlandshems önskan att bygga bostadsrätter, på Gråbo, men också generellt. Det kan vara rätt väg att gå för att både klara bygga mycket, underhålla det bestånd man har samt undvika försäljningar och väldigt höga hyror. Ska vi göra så i större skala kräver det nya arbetssätt och principer kring exempelvis marktilldelning. 

Därför gav i regionstyrelsen ett uppdrag att utreda konsekvenser av det. Vi återremitterade ärendet för att invänta arbetet med nytt ägardirektiv som pågår. Att gå in i nya principer kräver eftertanke och ny styrelse ska på plats. Det blir den nya styrelsen som ska ta ansvar för nytt ägardirektiv så samspelet och dialogen är viktig. Under tiden fortsätter detaljplaneläggning som tidigare.

Jag begriper inte Eva Bofrides skandalartiklar om bytet av ordförande i Gotlandshem. Den styrelsen fungerar som alla andra politiska styrelser efter val, det vill säga valet spelar roll. Det är en politiskt styrd verksamhet och målen som finns för koncernen Region Gotland gäller också bolagen. 

Vi i politiken har det bostadspolitiska ansvaret. Vårt allmännyttiga bolag är vårt viktigaste verktyg i det. Varje ny mandatperiod ändras förutsättningar för alla verksamheter. Nya kliver in och sätter nya avtryck. Det innebär inte att det som varit tidigare är dåligt. Tvärtom har vi sett utveckling där nuvarande ledning bidragit mycket. Mats Ågren som snart kliver in som ordförande har haft uppdraget förut och har mångårig erfarenhet av offentliga bolag och styrelser. Det kommer bli bra och vi kommer samarbeta nära med målet att bygga mer. 

Just det - att arbeta nära och ha täta samtal - tror jag är viktigt med alla våra bolag. Likaså transparens och bred insyn. Det har Centerpartiet och Alliansen inte sett som viktigt och det är en brist. I ägarmöten med Grönt centrum har till exempel bara centerpartister suttit med. Det säger en del om deras syn på transparens och bred insyn, vilket också revisionen har kritiserat dem för. 

Nu ändrar vi det och i februari kommer vi ha en bolagsdag - den första på åratal. Där kommer alla i Regionstyrelsen möta bolagen i fördjupade samtal. Bra för alla. 

Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.