C och L bereder omedvetet väg för SD

Politik2020-10-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Det talas mycket om en eventuell lagändring av LAS (Lagen om anställningsskydd) i dagarna nu när arbetsmarknadens parter inte lyckas komma överens. Man kan fråga sig om arbetsgivarparten egentligen vill komma överens då en försämring av anställningsskyddet har varit deras önskemål hos de borgerliga partierna. Att man redan i dag kan frångå sist in, först ut och att det i princip inte är svårt att avskeda någon på grund av sakliga skäl, verkar man inte vilja förstå.

När nu C och L insisterar på att det ska lagstiftas om att försämra arbetsrätten gör de det förstås efter önskemål från arbetsgivarorganisationen. Att de lyckades få in det i Januariöverenskommelsen vill driva det hela till sin spets är därför naturligt. Vad C och L inte tänker på är att när regeringar försämrar anställdas rättigheter så reagerar en del med att överge de traditionella partierna för ett nyare, som lovar gröna skogar. Under regeringen Reinfeldt ökade SD kraftigt. Vi har redan sett att i LO har SD det näst högsta stödet. Några, men långt ifrån alla dessa, är förstås inte rasister men de har förlorat tron på andra partier som de tycker har svikit dem. För varje skattesänkning som mest gynnar den rikare delen av befolkningen dras några till mot ”det nya fräscha partiet”. För varje försämring av anställningsförhållanden och löner likaså. V är ofta inget alternativ då kommunistskräcken är större än rasistskräcken. ”Vad då”, säger många, ”Åkesson är hur snäll som helst och vill alla väl men V det är gamla farliga kommunister”.

C och L valde att stödja en regering som var emot främlingsfientlighet och för att hindra att det främlingsfientliga SD skulle få inflytande över politiken. Nu gynnar de omedvetet SD som visst kan tänka sig att fälla regeringen i den här frågan. Inte för att de håller med V om att försämring av LAS är rätt, utan för att de kan fälla regeringen. Minns Åkessons ”Giv em Hell för några år sedan. SD kan spela på kortet att ”se där, vi är emot försämringar i LAS och är arbetarens vän”. 

Med det är också S illa ute. Redan låga opinionssiffror kan sjunka ytterligare. Frågan är om det är värt att hålla ihop regeringen på bekostnad av att fler arbetarväljare går till SD och vi får ett starkt högerblock till nästa val.

Min förhoppning är att arbetsmarknadens parter kommer överens till sist, men vill ändå vädja till C och L. Tänk på vad ni gör om ni fortsätter och driva en löntagarfientlig politik. Det kan komma surt efteråt.