Kommer USA överleva som demokrati?

President Donald Trump gör lite som han själv vill och landets lagar verkar han inte ge så mycket för.

President Donald Trump gör lite som han själv vill och landets lagar verkar han inte ge så mycket för.

Foto:

Politik2025-02-24 07:47
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Donald Trump har rivstartat med en hämndturné på motståndare i USA, närmaste grannländer och runt om i världen. Alla som har varit nedsättande mot honom genom åren blir nu straffade som personer eller nation. 

En annan tydlig linje är nationer med viktiga mineraler drabbas. Han vill tydligen ta kontroll över dessa mineraler för att minska utländskt beroende. Mineraler är även en bricka i spelet om fred i Ukraina. 

Han är nu världens mäktigaste man som anser att han kan göra vad som helst. Det finns troligtvis ingen lag i världen som kan straffa honom och det kan i förlängningen göra honom till diktator. 

Finns det några vettiga republikaner i Senaten och Kongressen som vågar stå upp för demokratin eller kommer de acceptera allt han gör? 

Kommer USA överleva som demokrati efter fyra år med Donald Trump?

Ukraina ser ut att bli förlorare i den fredsprocess som USA och Ryssland inlett. Blir det så känns den omedelbara närheten till Ryssland väldigt orolig både för grannländer till Ryssland, men även för Sverige. Oron för en ny rysk invasion i ett grannland blir då högst påtagligt. Till detta så kommer EU att utsättas för stora påfrestningar inför kommande nationella val.

Två personer som funnits i min vardag under mina politiska år på Gotland har gått ur tiden.

Eric D Nilsson, nestor inom rederinäringen träffade jag första gången på 1978 års bolagsstämma för Rederi AB Gotland. SSU hade en aktie och jag utövade min rösträtt och yrkade på noll kronor i utdelning. Fick så klart stryk men Eric D Nilsson tyckte att jag var modig och saklig, har han berättat i efterhand. Har från och till haft trevliga möten med honom i olika sammanhang. 

Samma gäller Mia Jacobsson som jag först träffade i samband med SSU-kurser på Tofta strandpensionat i slutet av 1970-talet. Sedan dess har våra vägar korsats i olika sammanhang och det har alltid varit ett nöje att prata med Mia. Känner stor tacksamhet över att få att träffat dessa två för Gotland betydelsefulla personer.

Det är 100 år sedan min pappa flyttade till Gotland som 20-åring. Han hade då mist sin far vid ett års ålder och sin mamma som 16 åring. Varför han flyttade just till Gotland har vi syskon inte fått klarhet i. 

Det sägs att han var sommarbarn i Sundre i mitten på 1910-talet och det kan vara orsaken? Jag har dock inte funnit några bevis från Stockholms arkiven som styrker det. Det var vanligt att stockholmsbarn fick vistas i lantligare miljöer under sommarloven när föräldrarna jobbade så det kan vara sant. Jag tänker dock fortsätta söka i arkiven. 

Björn Jansson (S)

Fd regionråd på Gotland

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.