Krönika
Socialdemokraternas kongress närmar sig med stormsteg. Det pågår ett febrilt arbete ute i partiföreningarna, arbetarekommunerna och distrikten med att vässa argumentationen, söka allianser och göra partistyrelsens förslag till riktlinjer ännu bättre och vassare.
Jag har fått äran och förtroendet att för tredje gången vara ombud från Gotlands distrikt. Denna gång får jag med övriga två ombud bege mig till min gamla hemstad Göteborg för att träffa engagerade partivänner från hela landet. Efter drygt ett och ett halvt år i pandemi där jag knappt lämnat Gotland ser jag verkligen fram emot kongressen och tror det kommer bli oerhört stimulerande att få ägna hela dagarna åt att samtala om och debattera Socialdemokraternas vägval inför valåret 2022 och framåt.
Det är ett viktigt val. Det svenska politiska landskapet har förändrats ordentligt på bara några år. Från att partierna tävlat om väljarna i mitten har en veritabel islossning skett och många partier söker sig nu ut mot kanterna i jakten på alltmer extrema positioner och åsikter. Populismen och de enkla lösningarna har blivit ett framgångsrecept i det alltmer fragmentiserade medielandskapet som premierar klickbarhet framför genomgripande analyser.
Det är synd, den komplexa värld vi lever i förtjänar nämligen bättre. Världen har aldrig varit svart eller vit men den har nog aldrig förr visat upp en sådan myriad av färger och nyanser som idag. Därför behövs mindre av tvärsäkerhet och publikfrieri och mer av djupgående samtal och diskussion som på riktigt kan bidra till att lösa våra utmaningar.
Den nyligen bortgångne tidigare utbildnings- och kulturministern Bengt Göransson skrev träffsäkert på temat i sin bok ”tankar om politik”. Han konstaterar där att politiken behöver fler personer som hellre tar i hand på en funktionell kompromiss än som undertecknar en ärorik reservation. Jag är benägen att hålla med.
I ljuset av det nya politiska landskapet är det också alltjämt värt att fundera på vilka grundläggande värderingar som ska få prägla Sverige. Vi har under våra hundra år av demokrati i Sverige haft regeringar av växlande politisk hemvist men de har alla delat de djupast bottnade värderingarna om demokrati och människors lika värde. Nu knackar andra tankegods på dörren. Tankegods som aldrig tidigare fått fäste i Sverige tack vare att Socialdemokrater hållit dörren stängd för auktoritära vänsterkrafter och Moderaterna åt auktoritära högerkrafter. Det hedrar de båda regeringsbärande partierna.
Dörren står nu på glänt men det är inte för sent att stänga den.
Filip Reinhag (S), oppositionsråd