Vi har en svår jul som väntar runt hörnet

Genrebild på en svår vinterdag.

Genrebild på en svår vinterdag.

Foto: Kiichiro Sato

Politik2022-12-15 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

När Sverige skålade in det nya året visst ingen hur illa det skulle sluta. 2022 blev inte direkt som planerat. Rysslands invasion av Ukraina kom i februari. Stegen in i Nato började framåt vårkanten. Sedan förlorade Socialdemokraterna valet och inflationen gick i taket. Räntan stiger, elpriserna och hyrorna ökar. Det blir en svår jul för folket. Därför krävs nu rejäla välfärdsreformer. 

Minns ni när komikern Thanos Fotas lurade Aktuellt-redaktionen och trovärdigt spelade mannen på gatan i ett inslag? Han rasade över priset på zucchini. Det var ett roligt inslag som blev viralt. Men själva budskapet kändes inte riktigt på allvar då i maj. Nu är det dock en realitet att livsmedel är svindyrt. Ett familjepaket Bregott kostar 70 kronor och många behöver verkligen se över sina matkostnader. Skolor larmar om att elever äter mer på måndagar eftersom de får för lite mat hemma under helgen. 

Konsumentverkets beräkningar för 2023 visar att maten har blivit minst 20 procent dyrare. Elen fördubblas i kostnad. Medellönen är 37 100 kronor i månaden och nu måste de flesta vända på slantarna i vinter. Inte minst LO-kollektivet, ensamstående föräldrar och pensionärer som ofta ligger långt under medelinkomst. En osäker avtalsrörelse väntar samtidigt som elprisstödet från regeringen kärvar rejält. Stödet är en orättvis och osäker metod. Sådant duttande med våra skattepengar är bara dumt. 

Nyligen hade också Sveriges a-kassor problem med utbetalningarna. Några dagars försening kan röra till det rejält för den som lever ur hand i mun. Långsiktigt sparande och den gamla Anne Wibble-klyschan om en årslön på banken är otänkbart. Istället drar man in på tandläkarbesök, barnens aktiviteter, mat och värme. Det är inte bara charmigt att årets julklapp är en hemstickad tröja. Barn ska inte tvingas stå med mössan i hand hos olika välgörenhetsorganisationer för att få stanna kvar i fotbollslaget.

Krisen är nära på det personliga planet för tusentals personer. Vräkningarna kommer öka och belastningen på socialtjänsten blir svår. Ekonomisk stress kan leda till psykisk ohälsa och en studie visar att det är dubbelt så stor risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Därför är det extra olyckligt med en högerregering i den tuffa tid som väntar. De vill hellre gynna höginkomsttagare som klarar sig utmärkt på egen hand. 

Vad Sverige behöver nu är istället rejäla och generella välfärdsreformer. Stabilitet och förutsägbarhet. Bara så kan vi tillsammans klara vintern med värdighet och hälsan i behåll. 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.