Jansson: "Jag ser framemot att följa lokalpolitiken"

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) från den nya regionmajoriteten

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) från den nya regionmajoriteten

Foto: Felix Wedjesjö

Politik2022-10-27 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Det nya majoritetsstyret på Gotland rymmer väldigt många möjligheter men även fallgropar. Socialdemokraterna och Moderaterna är ju varandras motpol i många frågor och de är varandras livsluft i rikspolitiken. Socialdemokraterna har alltid haft behov av en stark fiende för sin mobilisering och så är det även för Moderaterna. På Gotland har Socialdemokraternas motpol varit Centern. Skall onekligen bli spännande och följa den nya majoritetens gemensamma politik och speciellt hur de hanterar stridsfrågorna som kommer att dyka upp. Jag ser framemot att följa lokalpolitiken och hur Centern skall hantera sina tidigare kompanjoner och hur ledarskribenterna Mats Linder, GA, och Eva Bofride, Gotlänningen, väljer att kommentera.

I allt fler kommuner väljer Socialdemokraterna och Moderaterna regera tillsammans eller tillsammans med andra partier. Någonting håller på att hända i svensk politik som kommer att rita om de politiska kartorna rejält och förhoppningsvis även den traditionella blockpolitiken.

I Stockholm stad blir det ett traditionellt rödgrönt majoritetsstyre som inte rymmer så många okända konflikter. Däremot i Regionen väljer Socialdemokraterna att regera i minoritet med Miljöpartiet och Centern med stöd av Vänstern. De gör samma variant som Regeringen där ett stödparti väljer att stå utanför. Det rymmer givetvis många okända fallgropar som skall hanteras. Vänstern kan som vågmästare ställa stora krav.

Moderatledaren Ulf Kristersson var nog övertygad om att hans parti skulle bli störst i högerkoalitionen när han inledde samarbetet med Sverigedemokraterna. När det nu blev som det blev så är moderaterna tvungna att bilda en minoritetsregering med stöd av Sverigedemokraterna. Det grepp Sverigedemokraterna fått över svensk politik och regeringen Kristersson kommer att bli dyrköpt för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Även här blir det spännande att följa hur de skall lösa de interna konflikterna och de viktiga samhällsfrågorna.

Socialdemokraterna får inrikta sig på fyra år i opposition. Jag hoppas att de kommer att föra en konstruktiv politik och visa tydligt vart partiet står i olika frågor nu när man inte behöver förhålla sig till de övriga partierna. Det har tyvärr varit en del frågor som gjort det svårt för Stefan Löfven och Magdalena Andersson att agera kraftfullt. Magdalenaeffekten räckte inte till i valrörelsen men jag hoppas att den effekten kan utvecklas och bli ett viktigt vapen i det kommande valet 2026.

Det blir onekligen en spännande mandatperiod vi har framför oss.

Björn Jansson (S), fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.