Klimatkrisen lyser med sin frånvaro under valrörelsen

Genrebild. Torka i Indien får illustrera klimatkrisen.

Genrebild. Torka i Indien får illustrera klimatkrisen.

Foto: Mustafa Quraishi

Politik2022-08-19 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Tänk vad man bedrog sig. Här trodde man att klimatkrisen, efter alla rapporter om bränder, torka, översvämningar och värmeböljor, skulle bli en het fråga i valrörelsen. 

Men tji fick man. Det blev tvärtom, tystnaden har lägrat sig. Enligt Ulf Kristersson ska människor inte behöva ställa om sina liv. Av oss ska inga uppoffringar krävas bara för att jorden håller på att kollapsa. Vi ska leva som om det varken fanns klimatförändringar eller krig. 

Men en sak är sig likt. Vallöften om förbättringar i skolan, sjukvården, försvaret, rättsväsendet och alla andra områden lanseras var eviga dag av de högerkonservativa partierna.

Och allt är gratis, det kommer inte att kosta en enda skattekrona. För enligt M är det bara lata regeringar som höjer skatten.

Skatt betraktas som ett ondskefullt inslag i samhällsbygget, därför ska vi enligt Annie Lööf ”fredas” från skattehöjningar. 

Framförallt ska inte den växande andelen rika människor behöva bidra lite mer för då kommer det att gå illa för Sverige.

Men i vissa fall duger våra skatter som exempelvis för att betala för renoveringar av sommarhus i utlandet (Rot-avdrag). M föreslår också att staten genom att minska biståndet ska betala en del av vår elräkning, den svältkatastrof som härjar i världen är nämligen betydelselös jämfört med en skattehöjning. 

M är mycket upprörda över att 46 skatter har höjts under den senaste mandatperioden, som om alla är av ondo. Det är de inte, många av höjningarna är superbra och pricksäkra för den som vill påverka klimatet och minska ohälsan.

När det inte handlar om skatter så handlar det om konsten att skapa en förtroendefull relation med de som bor i utanförskapsområden. Nejdå, jag skojar bara lite, det är tvärtom.

L vill språktesta 2-åringar, om något barn avslöjas med bristfällig svenska ska föräldrarna uppmanas att skicka sina barn till förskolan. I värsta fall kan barnet omhändertas av socialtjänsten.

M vill ADHD-testa 5-åringar för att se till att de medicineras så att de inte dras in i gängkriminalitet. Och vips har man stämplat alla barn med en ADHD-diagnos som en potentiell risk för att hamna snett.

Det ska införas visitationszoner, anonyma vittnen, rätt att genomsöka källarförråd, öka antalet vräkningar och förstås högre straff på allt även sådant som inte är straffbart idag.

Tänk vilken känsla av tillit, förtroende och inkludering detta kommer att skapa.

Någon gång kommer vi att undra över hur det kunde gå så snett i en valrörelse mitt under en hotande klimatkatastrof. 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.