Var går den magiska ekonomiska gränsen mellan morot och piska?

Den borgerliga logiken säger att de fattiga ska bli fattigare för att jobba bättre, medan de rika ska bli rikare för att jobba bättre. Men var går gränsen undrar debattören.

Den borgerliga logiken säger att de fattiga ska bli fattigare för att jobba bättre, medan de rika ska bli rikare för att jobba bättre. Men var går gränsen undrar debattören.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix / TT /

Politik2024-09-21 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Regeringen har lagt sin budget och inte förvånande innehåller den typisk högerpolitik. Mer till försvaret, mindre till u-hjälp och miljö. Och SD, som i mycket orkestrerar vad regeringen ska tycka, håller med. Inte ens sina egna vallöften om satsningen på pensionärerna fick de med. De sitter nöjda med hårdare tag, mer poliser och ”utvandrarpeng”.

Givetvis får regeringen mycket kritik för sin budget. Och på vissa punkter vacklar de. Det gäller reduktionsplikten, som trots stora löften om sänkningar visserligen genomfördes, men som nu i panik höjs igen. Även där är SD förlorare.

Nu är regeringen också tillbaka på förre partiledaren Bo Lundgrens motto, sänkt skatt, sänkt skatt, sänkt skatt. Och sänker skatten gör de. Men så klart mest till höginkomsttagare genom avtrappningen av jobbskatteavdraget slopas för dem med löner över 62 000 kronor. Det kan ge flera tusen kronor i månaden mot 260 för en person med 35 000 i lön. Finansminister Svantesson försvarar så klart denna orättvisa.

”När marginalskatten sänks kommer fler att få behålla mer av sin lön.”

Marginalskatten är en dålig skatt som hämmar långsiktig tillväxt, säger hon. 

Ett något kryptisk svar och säkert inget svar på den närmast magiska fråga jag länge ställt mig.

Var går gränsen för att sänkt skatt/högre lön stimulerar högavlönade att jobba mer mot att lägre lön ska motivera lågavlönade att jobba mer? Har någon i regeringen svaret på det?

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.