Klimathandlingsplanen möttes inte av något jubel

Från höger Martin Kinnunen (SD), Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M) och Romina Pourmokhtari (L) presenterar regeringens klimathandlingsplan under en pressträff.

Från höger Martin Kinnunen (SD), Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M) och Romina Pourmokhtari (L) presenterar regeringens klimathandlingsplan under en pressträff.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2024-01-05 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Regeringen har tagit fram en ”klimathandlingsplan”, det antyder att det skulle kunna vara lite action på gång för att förhindra den klimatkollaps som FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kallar det vi har framför oss. Mänskligheten har öppnat helvetets portar, menar han.

Påve Franciskus uppmanar världens politiska och ekonomiska ledare att på allvar engagera sig för att klara klimatkrisen. Vi måste ändra livsstil och vanor för att minska klimatutsläppen och avfall, även i det lilla, anser han.

Men sådana allvarsord från FN och påven imponerar inte på SD och regeringen. Det viktigaste för dem just nu är att minska reduktionsplikten, sänka bensinpriset och öka utsläppen. 

Hos oss ska ekonomin växa, bilarna rulla och bensinpriserna vara låga så att människor kan tuffa på som vanligt och inte oroa sig för klimatkrisen, den har regeringen satt upp på väntelistan.

Så några påvliga påfund som tvingar människor att ändra livsstil och vanor är inte aktuella.

Martin Kinnunen, SD, säger så ofta han kan att det måste finnas en ”folklig legitimitet” för förslagen, man ska inte göra något som retar upp folk. 

Men ett flertal undersökningar visar att en stor majoritet anser att det är viktigt att det förs en politik som bevarar naturen, den biologiska mångfalden och att vi når klimatmålen. 

Allt handlar inte om här och nu utan om vilken planet vi lämnar över till våra barn och barnbarn. Hos unga människor finns det ingen ”legitimitet” för att strunta i den annalkande klimatkollapsen. 

Det finns för övrigt en hel del som regeringen kan ta tag i om de vill ha folket på sin sida.

Ett tips i all enkelhet, en mycket stor majoritet vill inte ha ett skolsystem där de fristående skolorna tillåts plocka ut miljonbelopp. Väljarna är inte heller imponerade över försenade tåg, eftersatt underhåll, avregleringar, bostadsbristen, växande vårdköer och nedskärningar i skola och välfärd. 

Klimathandlingsplanen möttes inte av något jubel.

Klimatministern anmäldes till KU och Naturskyddsföreningen, näringslivet, klimataktivister, forskare, intresseorganisationer, experter och klimatpolitiska rådet uttryckte alla sin besvikelse. 

De positiva reaktionerna är tunnsådda, förutom hos statsministern som anser att Romina Pourmokhtari är den bästa klimatminister som Sverige någonsin haft.

SD står bakom klimathandlingsplanen men de är skeptiska till ett system med utsläppshandel eftersom det sannolikt skulle leda till högre bränslepriser.

För inte kan väl översvämningar, torka, orkaner, bränder, värmeböljor och fattigdom vara värre än höjda bensinpriser? 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.