Valfriheten ökar de ekonomiska klyftorna

För den som söker en bostad, och inte har gott om pengar, är valfrihet närmaste ett skämt, alternativen är. Skriver Barbro Engman.

För den som söker en bostad, och inte har gott om pengar, är valfrihet närmaste ett skämt, alternativen är. Skriver Barbro Engman.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Politik2023-11-24 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Valfrihet är numera det fundament varpå samhället vilar. I livets alla skeden ska vi välja mellan vårdaktörer, bilprovningar, apotek, skolor och varukassar med färdiga recept.

Vår tid kommer att beskrivas som valfrihetens och den ekonomiska ojämlikhetens tid. 

För den som söker en bostad, och inte har gott om pengar, är valfrihet närmaste ett skämt, alternativen är.

  • Att bo kvar hemma långt upp i vuxen ålder
  • Att bli inneboende 
  • Att hyra en lägenhet i andra-eller tredjehand
  • Att bo hemma hos kompisar 
  • Att stå i bostadskö i många år
  • Att bo i barack eller husvagn.

Så ser bostadsmarknaden ut för alla som vill flytta till jobb eller utbildning. Livet levs inte heller på en förutbestämd rullbana där skilsmässor, arbetslöshet, sjukdom och andra livsavgörande händelser inte existerar. 

Bostadsbristen har stora negativa effekter på de flesta samhällsområden men det är det värt, menar regeringen, som satsar på att öka bostadsbristen och som låst fast sig i sin självpåtagna handlingsförlamning. 

Men hur vi ska bo i framtiden det vet de, vi ska bo i småhus. Det gäller att steppa upp bostadspolitiken i den riktningen, sa bostadsministern vid ett besök hos Villaägarna. 

Det är säkert många som i olika enkäter uttryckt en önskan om att bo i villa. Många drömmer också om ett högavlönat jobb, utlandsresor och en cool bil. 

En helt annan femma än hur våra förutsättningar att förverkliga våra drömmar kommer att se ut.

Att äga är viktigt för KD, det motverkar kriminalitet, skapar trygghet och äger man sin bostad tar man ansvar. 

Till skillnad mot oss som bor i hyresrätt, får man förmoda. Ett viktigt budskap till landets tre miljoner hyresgäster från KD.

Regeringen lägger därför om bostadspolitiken, ett första steg är att sätta tryck på länsstyrelser och kommuner att stimulera planberedskapen, särskilt vad gäller småhus.

Därefter ska människor ta lån, slå sig ner på en ort, bilda familj och hoppas att lågkonjunkturer, bankkrisen och annat elände inte ställer till det.

För att se till att vi väljer rätt så avskaffade regeringen för säkerhets skull investeringsstödet till hyresrätter. 

Att bygga hyresrätter med en rimlig hyra är inget som är av intresse jämfört med att öka ROT-avdraget så att kök och andra utrymmen i våra villaområden kan hållas toppklass.

Denna KD-designade framtidsvision stämmer med deras familjepolitik. 

Förskolan ska bli dyrare, att vara hemma med sina barn ska bli förmånligare, ersättning ska ges till de som tar hand om ”egna och anhörigas barn” och pappamånaderna ska tas bort.

Ett uselt väljarstöd biter inte på bakåtsträvare. 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.