Krönika
Veckorna som Regionstyrelsens ordförande går fort och är välfyllda. Eftersom vi är både region och kommun är bredden på frågor också vidare än någon annanstans. Ett löfte vi Socialdemokrater och Moderater har gett är att Gotland ska ta större plats, flytta fram positionerna och synas både nationellt och internationellt. Som landets enda ö-region krävs det och ett sätt att nå framgång är att samarbeta med andra öar. Förra veckan var Regionstyrelsens arbetsutskott tillsammans i Bryssel. En givande vecka med många kontakter där Gotland tar plats. Vi gjorde resan tillsammans mellan olika partier och ledande ansvariga tjänstepersoner. Gemensam kunskapshöjning som alla får ihop - jag är stolt över att vi står för det. Det kommer göra skillnad.
Lyssnar när jag skriver det här på ett samtal om vindkraftens möjligheter alternativt hot för Gotland. På Gotland ska vi tre- till fyrdubbla behovet av energi framåt. Samtidigt ser vi hur klimatkrisen går fortare än vi trott. Vi har i år passerat 1,5-gradersmålet. Det återstår att se om det är ett enskilt år eller om vi är där och på väg mot 2 graders temperaturhöjning. Det vi vet är att det är farligt och att vi går mot en katastrof om vi inte gör mer.
Vi har alltså att ställa om. Nu. Det måste gå fort. Vindkraft är den snabbaste vägen till grön, förnybar och fossilfri energi. Vindkraft på land är billigast och i andra hand vindkraft till havs. Östersjön är en fantastisk plats för vindkraft. Här jobbar Region Gotland tillsammans med Åland och Bornholm kring utveckling.
Utveckling av havsbaserad vind skulle säkerställa Gotlands behov på lång sikt och bidra till hela södra Sveriges behov. Samtalet på fredagsmorgonen visar att åsikter går isär. Några är rädda för att havsbaserad vindkraft skulle påverka Gotlands attraktionskraft. Jag tror inte det. Omställningen måste ske och öar är utmärkt plats för utveckling.
Gotlands turistnäring verkar vara emot vindkraft? Iallafall är det vad som förs fram i samtalet. Om klimatet inte kan räddas kommer besöksnäringen inte ha något att visa upp. Fågelskyddsföreningen är emot och jag förstår oro för påverkan på fågelliv. Samtidigt är det samma sak där; fågelliv och biologisk mångfald påverkas redan i dag av klimatförändringar och utan omställning och förändring kommer det bli värre. En fråga som jag saknade i fredags är - vad är alternativet? Vad är det man ser som både är förnybart, fossilfritt, kostnadseffektivt och som kan komma till stånd i tid för att i någon mån rädda klimatet?
Region Gotland är med och driver ett nätverk för Elflyg. Många var med och engagemanget stort. Som ö finns många fördelar. Vi är helt beroende av färja och flyg och att omställningen i de transportslagen blir av. Gotland är en perfekt utgångspunkt för elflyg. Vi skulle med elflyg komma närmare många fler – det vill säga få grannkommuner på pendlingsavstånd. Vår arbetsmarknadsregion skulle växa. En hållbar destination skulle realiseras. För att det ska bli av behöver vi både elkabeln, ökad egen produktion av el för minskad sårbarhet och tydligt mål med samverkan och riktning.
Jag är för utveckling och tror att vi har att vinna på att visa att vi ser det som måste göras. Och tar ansvar i det. Gotland kan göra mer.
Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande