Krönika
Lova inte mer än du kan hålla. Det är en god devis för oss alla men kanske är den lite extra viktig för oss som är förtroendevalda. Ganska ofta får man höra att politiker aldrig håller vad de lovar. Varje gång är det lika ledsamt att höra. För sanningen är tvärtom den att svenska politiker över lag är väldigt bra på att genomföra det man lovat väljarna i valrörelsen. Det finns omfattande forskning från Elin Naurin vid Göteborgs universitet som gått igenom vallöften under flera decennier för att sedan undersöka om politikerna hållit vad de lovat. Resultatet visar att mellan 80–90 procent av de löften som ställts ut också blir verklighet om riksdagspartiet också vinner regeringsmakten.
Naurins forskning visar också på en tydlig trend att antalet vallöften blir fler för varje val. Från cirka 350 totalt på 90-talet till nästan 1 900 i valet 2014. Det är ett tydligt tecken på att medielogiken förändrats och att enskilda utspel bedöms gynna ett parti mer än att ha en sammanhållen berättelse med färre men kanske mer substantiella och genomarbetade löften.
Nuvarande regering har dock inte fått någon smakstart i förhållande till de många löften som ställdes ut inför valet. Moderaterna lovat pausat amorteringskrav, högkostnadsskydd för vinterns elräkningar, mellan 5 och 10 kronor i sänkt bränslekostnad per liter blev endast 14 öre. Moderaterna gick till val på ett ”skattehöjarstopp”, borttagande av skatt på ISK-konton, sänkt energiskatt med mera. I stället har svenska hushåll att se fram emot höjd skatt på ISK, höjd energiskatt och ytterligare en rad höjningar av specifika punktskatter så som öl och tobak. Amorteringskravet backade man från kort efter valdagen.
Valet blev ett val om plånboken. Den globala inflationen, räntehöjningar, Rysslands krig mot Ukraina med oerhörda störningar i försörjningskedjor och råvarubrist innebär stora påfrestningar på ekonomin. Vanligt folk är nu oroliga för hur de ska klara sin hushållsekonomi under vintern. Jag är övertygad om att många i valet röstade med plånboken och valde de partier som såg ut att skapa bäst förutsättningar att klara den pågående ekonomiska krisen. Lika övertygad är jag om att de nu känner sig blåsta.
Men det riskerar också förtroendet för demokratin och de politiska partierna. Vi som är politiskt aktiva verkar i en förtroendebransch. Vårt uppdrag bygger på att bära förtroende från medborgarna. Det är ibland tufft att leverera en besk sanning men jag är övertygad om att det är vinnande att i längden stå för vad som är sant snarare än att dra en vals för att hamna i bättre dager tillfälligt.
Lova inte mer än du kan hålla. Ibland är det bra att påminna sig om det.
Filip Reinhag (S), regionråd