Hattstugan, Peter Lindvall och Brommas framtid

Hattstugan går nu över till Silviahemmet. På bilden den gamla ledningen. Frv Pia Lindell, Marianne Olofsson och Jane Lindell Ljunggren.

Hattstugan går nu över till Silviahemmet. På bilden den gamla ledningen. Frv Pia Lindell, Marianne Olofsson och Jane Lindell Ljunggren.

Foto: Emil Lundberg

Politik2022-12-06 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Silviahemmet går in som nya ägare av Hattstugan i När och de har förmodligen ett stabilt kapital som borgar för en långsiktig drift. Säkerligen kommer det att bli förändringar med den nya ledningen men jag hoppas att andan lever kvar. 

Jane och Pia som drivit hattstugan sedan 1994 har haft det tidvis kämpigt med ekonomin. Jag minns när de startade. Det fanns en negativ hållning i mitt parti kring denna privatisering men den dåvarande borgerliga ledning under Hans Klintboms ledning drev igenom privatiseringen. Jane och Pia har under åren visat att det går att bedriva privat vård utan vinstintressen. 

Vinst är visserligen en viktig faktor oavsett företag för att kunna utvecklas men systrarna har varit mer besjälade av att bedriva en god vård och gjort det med den äran. Jag har träffat Jane och Pia vid ett flertal tillfällen under mina år i politiken och kan konstatera att Hattstugan är ett föredöme inom demensvård och ett bra privat alternativ. 

Peter Lindvall lämnar posten som regiondirektör nästa år. Jag var drivande att anställa honom 2015. Fick jobba tillsammans med Peter i två år och har bara gott att säga om honom och den tiden. Träffat Peter i andra sammanhang och sett potentialen hos honom och det var inte svårt att övertyga övriga partierna om en intern rekrytering istället för att går ut på bred annonsering i landet. Det är många som vill till Gotland av olika skäl och den enda lyckade externa rekryteringen till posten som regiondirektör var Bo Dahllöf 2001. Nu är det dags att fundera över frågan igen och regionen behöver inte gå över år efter vatten. Det finns en given kandidat och vi vet vad vi får. 

Socialdemokraterna i Stockholm vill lägga ned Bromma flygplats för att kunna bygga runt 20 000 lägenheter. Det finns flera fördelar med detta ur stockholmarnas synpunkt. En fördel är att trycket på förtätning på bekostnad av grönytor skulle minska radikalt. Grönytor är en stads kanske viktigaste faktor. Liljeholmskajen i närheten av där jag bor är bebyggelsen så tät att det knappast finns några grönytor och är för mig ett skräckexempel på när bostadsbyggande går före allt annat. 

Jag har länge haft en kluven inställning till Bromma flygplats, främst för att flygplatsen ligger så centralt bland industri och bostäder. För gotlänningarna och då främst näringslivet och politikerna är Bromma en bra och nära flygplats. Tid är pengar och korta avstånd till och från flygplatser viktigt. Stockholms stads krav gör att trycket på regeringen och Arlanda blir stort.

Björn Jansson (S), fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.