Krönika
Klimatomställningen är ett stort och omfattande samhällsprojekt. I Sverige har vi tre stora källor till utsläpp. Industrin, transporter och jordbruk. Inom samtliga områden pågår intensivt arbete för att sänka våra utsläpp i enlighet med Parisavtalet. Industrin spelar en nyckelroll och här har Sverige tagit täten. När EU-kommissionen i veckan valde ut sju projekt vilka ska skalas upp och användas i hela Europa valde man två från Sverige. Att svensk industri gått i täten för global omställning visar sig nu.
På Socialdemokraternas kongress träffade jag ett flertal stressade kommunalråd från norra Sverige. Där sker nu enorma investeringar kopplat till klimatomställningen. Orter och områden som länge brottats med utflyttning och brist på företagsetableringar har i dag svårt att hinna möta behovet av bostäder i takt med att arbetstillfällena strömmar till.
Batterifabriker, fossilfritt stål, satsningar i gruvor medför ett enormt behov av arbetskraft i norra Sverige. Arbetskraft som i dag är svår att rekrytera. Att den Socialdemokratiska regeringen kopplat samman klimatomställningen med utbildning är därför avgörande för att Sverige även i fortsättningen ska kunna gå i täten.
Men det kommer krävas mer. De råvaror och material som vi behöver få fram för omställningen måste kunna produceras även i Sverige. På ett hållbart sätt och med schyssta villkor. Ansvaret för det kan inte lämpas över endast till länder långt bort med betydligt sämre villkor. Därför var kongressbeslutet om att underlätta tillståndsprocesser välkommet.
Gotland har förutsättningar att ta del av den omställning som nu sker. Det pågår också här ett arbete med omställning inom våra två stora näringsgrenar, de gröna näringarna och besöksnäringen. Här krävs en god samverkan mellan myndigheter och företag men också investeringsvilja och långsiktiga spelregler. Vi Socialdemokrater har drivit på för att Gotland i sitt tillväxtprogram också ska lägga till ett tredje styrkeområde, näringslivets energiomställning. Det är nu unisont utpekat som område framåt och kommer kräva mycket arbete.
Det kommer vara gynnsamt för Gotland. Det är i energiomställning framtidens arbetstillfällen finns. Ju längre vi står och stampar, desto färre investeringar och arbetstillfällen kommer komma Gotland till del. Därför krävs satsningar som skapar förutsättningar för nya företag att etablera sig och bidra till omställningen.
Gotland kan bättre och både ambitionerna och takten behöver skruvas upp.
Filip Reinhag (S), oppositionsråd