Krönika
I mitten av september öppnar Sveriges riksdag för ett nytt verksamhetsår, men arbetet pågår så klart innan dess. I detta nu är det till exempel motionsskrivande, möten och en del studiebesök som gäller.
Jag kommer min vana trogen att lägga några motioner som ”måste” läggas år efter år tills en förändring skett, medan några läggs vid ett eller två tillfällen, för att få frågan prövad och belyst.
När jag tidigare år på den här sidan efterlyste uppslag till motioner, var det till min stora glädje ett flertal som hörde av sig, med idéer på motioner på vitt skilda områden. Det har motionerats om forskning kring kärnkraft, boendeformer för äldre och behovet av tvångsåtgärder för att skydda en demenssjuk person från att skada sig själv eller andra, för att bara ta några exempel.
Jag brukar vara noga med att understryka att jag inte kan lova att det blir en motion, allt kan inte motioneras om i Sveriges riksdag (ibland är det helt enkelt fel nivå), men mycket tål att motioneras om, inte minst ifråga om förändringar i lagstiftning. Det ska ju därtill vara något jag som socialdemokrat och gotlänning känner mig trygg och bekväm med att driva och det säger kanske sig själv, men det har vid något tillfälle varit ganska animerade diskussioner om varför jag inte vill lägga en motion om till exempel generellt sänkt skattetryck, eller lägre abortgräns.
Vi riksdagsledamöter företräder alla i Sverige, och jag är vald av gotlänningarna, men jag innehar ett socialdemokratiskt riksdagsmandat och det är det jag agerar utifrån. Jag är vald för att driva socialdemokratisk politik som är av godo för Gotland. Med det sagt: varmt välkomna med förslag på motioner!
Under sommaren har jag haft möjlighet att spendera mer tid här på Gotland och också få syn på saker som bör fungera annorlunda. Precis som alla andra har jag tagit del av diskussionen om att Gotland påstås vara fullt, och att det skulle finnas en gräns för vad Gotland tål. Jag tror att diskussionen är nödvändig, men att ingången är skev.
Visst ser jag också att påfrestningen på vissa funktioner under sommarmånaderna är hård, men jag finner det orimligt att sätta ett tak, eller påstå att Gotland är fullt. Jag menar att besöksnäringen är en tillgång, den ger mängder av jobb och andra mervärden, men att utmaningen är att finna bättre former för samexistens och ärligt talat former för debitering för vad saker och ting faktiskt kostar.
Du som har tankar kring hur vi även fortsättningsvis kan välkomna fler till Gotland, men under mer hållbara former, får gärna höra av dig, så att vi kan utveckla Gotland tillsammans.
Hanna Westerén (S)
Riksdagsledamot