Krönika
Om mindre än en månad är det val. Då får Sverige avgöra kursen för landet kommande fyra år. Med våra tre, på Gotland två, valsedlar har vi den högtidliga och hårt förvärvade rätten att rösta fram de representanter vi finner lämpliga att företräda oss i de folkvalda församlingarna.
Att vara förtroendevald är, som jag ser det, kanske det finaste och mest ärofyllda man kan vara. Att få både sitt partis och medborgarnas förtroende att förvalta deras drömmar och förhoppningar. Det är ett uppdrag som förpliktigar och som kommer med stort ansvar.
Förpliktigar i meningen att orka och våga stå upp för det som långsiktigt är bra även om det är jobbigt i stunden och att kunna förklara och motivera de vägval som görs. Ansvarsfullt för att vi som förtroendevalda ges makt att bestämma och påverka människors liv. Det måste göras med mycket stor eftertänksamhet och varsamhet.
Kommande år kommer sannolikt att bli tuffa. Vi ser en inflation som påverkar det offentligas utgifter kraftfullt. Som driver upp investeringskostnader till den grad att jag tror det är sannolikt att en del investeringar kommer få vänta. Vi ser en byggtakt som går ner.
Just nu pågår en överbudspolitik från stora delar av oppositionspartierna i riksdagen. Populismen har vuxit sig så stark inom det tidigare ändå regeringsbärande partiet Moderaterna att man när det kommer till energifrågan nu verkar förespråka ren planekonomi. Det går inte att tolka veckans utspel om att staten ska bestämma elpris för kunderna och betala resterande del till elbolagen annorlunda. Den fria elmarknad man själva förberedde införandet av vill man nu begrava.
På Gotland fortsätter skandalerna runt Attendos äldreboenden. Det är återigen hjärtskärande läsning om äldre som inte får den omsorg de ska kunna förvänta sig. Men när det kommer till äldreomsorgen pågår dessvärre ingen överbudspolitik. Där har Moderater, Sverigedemokrater och Centerpartister fortsatt privatisera gotländsk äldreomsorg till lägsta pris.
Resultatet av den politiken är nog ganska tydligt nu för gotlänningarna. Dramatiskt lägre bemanning och en mindre andel närproducerad mat. Vi Socialdemokrater vill prioritera gotländskt producerad mat och en högre grundbemanning i äldreomsorgen. Vi är också beredda att finansiera det. Centerpartiet och Sverigedemokraterna skriver gärna om gotländska lantbrukare. I praktiken är man inte dock inte beredd att betala kostnaden. Joe Biden sa en gång, ”berätta inte om dina värderingar, visa mig din budget”. Den devisen stämmer också på Gotland och vill man ha en annan budget får man också rösta på andra partier.
Filip Reinhag (S), oppositionsråd