Försöker regeringen politisera regeringskansliet?

Direktiven för lönerna på regeringskansliet kan bryta mot regeringsformen. På bilden partiledarna för regeringspartierna. Frv: Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M).

Direktiven för lönerna på regeringskansliet kan bryta mot regeringsformen. På bilden partiledarna för regeringspartierna. Frv: Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M).

Foto: Henrik Montgomery

Politik2023-12-09 06:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Förra veckan publicerade Dagens Nyheter en artikel som tyvärr inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar. Artikeln beskrev att Regeringskansliet gått ut med direktiv om att prioritera lönehöjningar till de tjänstepersoner som arbetar för att förverkliga Tidöavtalet. 

Det kan vid en första anblick framstå som en naturlig prioritering men det är i själva verket en mycket obehaglig politisering av en av de bärande delarna i den svenska demokratin; en oväldig, objektiv och opolitisk statsförvaltning som verkar under lagarna. Direktivet skakar om den grundläggande ordningen för svensk statsförvaltning. 

Andra länder har mer politiserade förvaltningstraditioner där tjänstepersoner långt ute i förvaltningarna kommer med partibok och byts ut när den politiska ledningen byts ut. Den svenska modellen har visat sig överlägsen och skapar en hög legitimitet och tillit till det offentliga samtidigt som den är mer effektiv och långsiktig.

Man undrar sannerligen på vilken nivå denna instruktion blivit sanktionerad. Det är statsministern som är högsta chef för Regeringskansliet men Ulf Kristersson har vägrat kommentera frågan. Inte heller andra chefer har valt att ställa upp på en intervju utan det är ett betonglock som lagts på frågan där ansvarsutkrävande från journalister förvägras. Det luktar väldigt illa. 

Att det ens går att misstänka att man vill påverka rollen som opolitisk tjänsteperson i statsförvaltningen är beklämmande. Det otäcka är att det ligger helt i linje med den syn som Sverigedemokraterna hängett sig åt där man gång efter annan uttryckt att man önskat politisera myndigheter och andra organisationer där staten har inflytande. Skulle man nå framgång i den frågan vore det ett yxhugg mot svensk förvaltningstradition och en bärande demokratisk princip. 

Jag är ingen ivrare av verktyget att anmäla statsråd till konstitutionsutskottet för minsta sak och har varit kritisk till den inflation det gått i användningen av det verktyget men anser det vara helt rätt och viktigt att utskottet nu får utröna vad som skett och vem som bär ansvar.

I veckan kom två glädjande nyheter om gotländsk sjukvård. Den första att vi är den region där cancerpatienter i en jämförelse med hela riket snabbast får vård. Vi har en mycket väl fungerande cancervård med högt deltagande i screeningprogram, ett skyndsamt och kvalitativt omhändertagande vid upptäckt och goda behandlingsresultat. Något att känna stolthet över. 

Den andra nyheten om att köerna till operation kortats kraftigt under året. Ett ihärdigt arbete börjar ge resultat och min förhoppning är att vi genom ytterligare insatser ska nå ännu längre i vår förmåga att ge vård i tid. 

Filip Reinhag (S)

Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.