Krönika
”Det vet jag faktiskt inte, för att det vi har sagt på den här punkten det är att, ja, börja någonstans att se, och det får man till att börja med se var man ska börja, när man ska börja, sen får man se vad som händer där och sen får man gå vidare utifrån det."
Så svarade Carl Bildt 1991 på en fråga från Björn Häger, Dagens Eko, om när marknadshyror ska införas.
Det har visat sig vara ett pricksäkert och genomtänkt svar som stått sig i flera årtionden.
Men en sak är lika säker som att Kalle Anka visas på julafton, de som vill ha marknadshyror ger sig inte trots årtionden av misslyckade försök.
Den stora frågan nu är om SD ska ge upp sitt motstånd och bereda mark för marknadshyror, SD har ju en flexibel hållning till sin egen politik.
Ska man införa marknadshyror måste man vara modig, det är inget som fegisar ska hålla på med. Mandom, mod och morske män är det som krävs.
Åtminstone om man ska tro de ledarskribenter och tankesmedjor till höger som uppmanar politiker att vara modiga och se till marknaden får härska över hyressättningen.
Om marknadshyror är så bra varför krävs det då en massa mod?
Alla borde väl bli nöjda om marknadshyror innebär att byggandet ökar, köerna försvinner, alla outsiders blir insiders, ungdomar får förstahandskontrakt, hyrorna blir rimliga, alla som vill kan bo i Visby innerstad och ockerhyrorna på andrahandsmarknaden försvinner.
Men marknadshyror, inflyttningshyror, avreglerade hyror, lägesanpassade hyror eller efterfrågestyrda hyror har en sak gemensamt, de leder till betydligt högre hyror än i dag.
Jag har inte träffat någon som hävdat att det går att införa marknadshyror utan att det leder till stora hyreshöjningar. Alla inser att det skulle få stora sociala konsekvenser om människor tvingas bort från sitt hem. Det är dock inget argument som biter på de ideologiskt övertygade marknadsliberalerna.
Det uttalade syftet är att ersätta hyresgäster som inte kan betala en hög hyra med sådana som kan. Det kallas för att öka rörligheten på hyresmarknaden. Detta anser regeringen vara oerhört viktigt, lika viktigt som att villaägare och bostadsrättsinnehavare inte ska behöva röra på sig.
Assar Lindbeck, marknadsliberalernas guru, menade att om man inför marknadshyror måste man hitta en modell för att minska fastighetsägarnas höga vinster. Han lanserade en del modeller för vinstdelning, något som dagens debattörer valt att bortse ifrån.
Bostadsmarknaden i dag är en katastrof, det byggs för få villor, bostadsrätter och hyresrätter som människor har råd att efterfråga, det kräver mer av politik och mindre av marknad.