Ö-läget och Tidöpartiernas politik slår mot Gotland

Johan Pehrson (L) , Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) lägger ansvaret för Gotlands ö-läge på oss gotlänningar.

Johan Pehrson (L) , Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) lägger ansvaret för Gotlands ö-läge på oss gotlänningar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-11-14 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

SD-regeringens politik hänger inte ihop. Det är den slutsats jag drar efter att ha debatterat Gotlands civilförsvar med civilförsvarsminister Bohlin (M). Min kollega Eva Lindh (S) följde upp min skriftliga fråga på området med en interpellation på samma ämne och i torsdags gick debatten av stapeln. 

Då gotländsk sjukvård är gravt underfinansierad och någon ö-faktor fortfarande inte är i sikte, försökte Eva Lindh, Marcus Wennerström (S) och jag få reda på hur Gotland - givet vårt uppenbart strategiska läge i försvaret av Sverige men också hela väst - ska mäkta med att bygga upp den sjukvårdskapacitet som kommer an på oss i totalförsvarshänseende. Är ansvaret Gotlands att ensamt bära? 

Svaret från Bohlin var nej, det är inte bara Gotlands ansvar. Bohlin hänvisade till de miljoner (!) SD-regeringen anslår för att bygga beredskap. Det är värt att poängtera att de miljonerna är till för att bygga beredskap i alla Sveriges kommuner och regioner. Det räcker inte, inte på långa vägar. 

Bohlin menade också att Gotland kompenseras inom ramen för kostnadsutjämningen, och att vi därtill ska få både kabel och reservhamn. Det senare är verkligen alldeles utmärkt, men det svarar absolut inte på frågan om kapacitet i sjukvården i händelse av kris eller krig. Att hänvisa till kostnadsutjämningen är dessutom också förrädiskt eftersom den går ut på omfördelning kommuner och regioner emellan, medan kostnader med koppling till totalförsvaret rimligen bör falla tungt på staten i termer av att säkra upp. 

Det hänger som sagt inte ihop. Det pågår i detta nu en livsnödvändig upprustning av svenskt försvar. I den upprustningen är civilförsvaret - att välfärden fungerar i händelse av kris eller krig - helt avgörande. Att då blunda för att underfinansieringen av gotländsk välfärd - och sjukvård i synnerhet - äventyrar vår gemensamma motståndskraft, är magstarkt. Med vilka resurser ska Gotland säkra civilförsvarskapacitet, parallellt med att sjukvårdens medarbetare dag för dag lappar och trollar med knäna för att leverera på det ordinarie välfärdsuppdraget? Det hänger inte ihop. 

Det spelar roll hur vi prioriterar. I S budgetförslag får regionerna dubbelt så mycket resurser att bedriva sjukvård för. Det är en oundgänglig pusselbit i en tid när Försvarsmakten poängterar regionernas ansvar för sjukvården i händelse av kris eller krig. Att SD-regeringen blundar för det, utsätter oss alla för risk. För varje dag som går med SD-regeringen vid spakarna i Rosenbad, blir Sverige fattigare och farligare. Civilförsvaret av Gotland och därmed totalförsvaret av Sverige förtjänar så mycket bättre än det här.

Hanna Westerén (S)

Riksdagsledamot

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.