Kompensation borde också komma gotlänningarna till del

Gotlandsfärja

Gotlandsfärja

Foto: Arkivfoto

Politik2023-01-10 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Jag har haft otroligt fina dagar med familjen, med glädje, vila och återhämtning. Hälften av helgerna spenderades hemma på Gotland, andra hälften hos makens släkt i Finland. De ökande priserna på drivmedel, el och livsmedel är ständiga samtalsämnen, även över julmaten. Kriget i Ukraina likaså, och jag tyckte ovanligt många önskade fred av året vi just gått in i.

Jag är nog född optimist, men visst bär även jag på en oro för 2023. Gängkrigen fortsätter att skörda offer i våra storstäder och de svenska hushållen är extremt pressade och bävar såväl i mataffären som när de hämtar posten och årets första elräkning. 

Det är en svår tid och det finns olika vägar att lindra. Den väg jag förespråkar är den gemensamma, att använda gemensamma medel för att lindra enskilda plågor. Det är så fruktansvärt otillräckligt av näringsminister Busch (KD) att hänvisa pressade hushåll till att prata med banken eller elbolaget, allt för att dölja haveriet i regeringens elpriskompensation, som eventuellt dyker upp i februari, fortfarande omgärdad av en hel del mystik. 

Kompensation borde också komma gotlänningarna till del i och med prishöjningarna i Gotlandstrafiken. De fyra nordligaste länen kompenseras med ett transportstöd för att man inte ska missgynnas på grund av sitt geografiska läge. Gotland missgynnas å det grövsta i och med vårt geografiska läge, vilket föranledde min fråga till landsbygdsminister Kullgren (KD) strax före jul, om att kompensera Gotland enligt samma kriterier som de fyra nordligaste länen. Det är dock inte förenligt med EU:s statsstödsregler, menar Kullgren. 

Våndan hos färjeresenärer går nästan att ta på; många engagerar sig, men det är också märkbart att alldeles för få känner till hur missgynnat Gotland är. Jag får relativt ofta kommentarer om att ”ja men Gotland FÅR ju 500 miljoner kronor om året för sin trafik”. Det stämmer till viss del, men när prislappen fortsätter öka, måste vi höja våra röster för rättvisa. Tillsammans! 

Frågan kvarstår: vad ämnar regeringen göra för Gotland? Infrastrukturminister Carlson (KD) menar att man gjort allt man kan, Kullgren menar att vi inte har rätt till transportstöd. Vad är prislappen för att hålla ihop ett land? Jag undrar uppriktigt hur Gotland ska kunna konkurrera på lika villkor när priset för att trafikera vår landsväg är så avsevärt mycket högre än för andra delar av landet. 

Jag inväntar svar från riksdagens utredningstjänst och arbetet fortgår för att säkra bättre villkor för Gotland. Så här kan vi inte ha det! Gotland förtjänar så mycket bättre!

Hanna Westerén (S), riksdagsledamot

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.