Det Àr en konst att hÄlla sig borta nÀr det blÄser kallt

STOCKHOLM 20220608
Liberalerna partiledare Johan Pehrson (L), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
foto: Jonas Ekströmer/TT/ kod 10030

STOCKHOLM 20220608 Liberalerna partiledare Johan Pehrson (L), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) under dagens partiledardebatt i riksdagen. foto: Jonas Ekströmer/TT/ kod 10030

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2024-06-07 05:25
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Krönika

Man ska smita nĂ€r jĂ€rnet Ă€r varmt, stĂ„r det inte i Tidöavtalet, men det tycks vara den ledstjĂ€rna som regeringen lever efter. 

Jimmie Åkesson dĂ€remot, han smider gĂ€rna det jĂ€rn han vĂ€rmt upp. NĂ€r SD-trollen kröp fram i ljuset gick han till stenhĂ„rd attack mot media och oppositionen i sann Trump-anda.

Att hÄlla sig borta nÀr det blÄser kallt i maktens boningar Àr en vÀlutvecklad konstform.

Skandaler har numera ett bÀst-före-datum som blir allt kortare, dÀrför mÄste man hÄlla dem vid liv.

Kristersson, Busch och Pehrson blÄste upp sig och fördömde SD:s trollande i hÄrda ordalag, men sÄ sa det poff och kritiken var som bortblÄst.

Man kan nĂ€stan höra Kristerssons inre monolog; 

”SD-trollen kallar mig marionettdocka, Ă€r inte det lite taskigt Ă€ndĂ„? Men vid nĂ€rmare eftertanke sĂ„ Ă€r de anonyma trollen ett problem mellan SD och S, som gĂ„r upp i falsett vid minsta övertramp frĂ„n SD.

Förresten har de raderat marionettinlÀgget, i fortsÀttningen ska SD bara attackera oppositionen vilket Àr bra vi mÄste ha högt i tak. Give them hell, som SD brukar sÀga.

Johan Pehrson kallades för Bubben och ordbajsare. Men det Ă€r inget som berör mig som statsminister, det Ă€r ett problem för SD:s kommunikationsavdelning alternativt ett problem mellan S och SD.”

Alla likheter med verkligheten i denna inre statsministermonolog Ă€r avsiktliga. 

Ett populĂ€rt sĂ€tt att undkomma journalister Ă€r att gömma sig bakom en barriĂ€r av pressfolk som meddelar att ministern inte har tid med frĂ„gor, men att de tar emot skriftliga frĂ„gor. 

En utbredd modell Ă€r att svara nyhetsredaktionerna med ett sms. Vi har försökt fĂ„ tag i X, Y och Z, de har inte gĂ„tt att nĂ„ men de har lĂ€mnat ett skriftligt svar, sĂ„ lĂ„ter det allt oftare. Fördelen med skriftliga svar Ă€r att man undviker följdfrĂ„gor. 

Romina Pourmokhtari vill inte svara pĂ„ frĂ„gor eller ge intervjuer, det kan ocksĂ„ bero pĂ„ att hon inte har nĂ„gra svar. 

Efter 16 övertalningsförsök under ett Ă„rs tid stĂ€llde hon upp i SVT:s ”30 minuter” med Anders Holmberg. 

Tidningen Aktuell HÄllbarhet har försökt fÄ till en intervju med Pourmokhtari. En halvtimmes samtal var inbokat i december 2022. Men nÄgon intervju har de inte fÄtt.

Anna Kinberg Batra var illa ute men sĂ„ plötsligt tystnade kritiken. 

IstÀllet har hon synts pÄ bilder i kungligt sÀllskap.

Den enda journalistiska insats som görs i sĂ„dana sammanhang Ă€r att sĂ€tta betyg pĂ„ de kvinnliga deltagarnas klĂ€nningar. 

NĂ€r kungen bjuder pĂ„ middag finns det inga politiker eller landshövdingar som undviker media. 

Gotlands Folkblad

Krönikan Ă€r publicerad pĂ„ oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna Ă€r skribentens egna och speglar inte nödvĂ€ndigtvis ledarsidans hĂ„llning.