Aborträtten blir alltid en del av det politiska samtalet

Trump och Harris debatterar bland annat aborträttn vilket är en het fråga för både abort motståndare som för de som värnar kvinnors rättigheter.

Trump och Harris debatterar bland annat aborträttn vilket är en het fråga för både abort motståndare som för de som värnar kvinnors rättigheter.

Foto: Alex Brandon

Politik2024-10-09 04:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Religionen är en viktig del i USA:s samhällsbygge. Frireligösa grupperingar emigrerade för att undkomma Svenska kyrkans husförhör och övermakt och staten förlorade billig arbetskraft. 

En gång uppstod samma samhällsbygge i vårt land med frikyrkliga rörelser och nykterhetsförbund, bildningsförbund och arbetarrörelsens framväxt. 

En svunnen tid, men religion är som i USA fortfarande på tapeten i Sverige, men då stigmatiserade muslimer som med Sverigedemokraternas hjälp får moderater att skicka ut dem ur landet. 

Och samhällsbygget rasar. Alkohol och narkotika tycks självklart. Vad som pågår på arbetsplatser av rus, vem vet. Bildning av alla slag raserar Tidöpartierna kategoriskt.

Vi har en lokalradio som inte ger bakgrunder längre, lokaltidningar som inte längre är lokala. Reklam som ständigt knackar på. Det brusar oupphörligt i vardagen.

I USA är det latinamerikaner som skickas ut ur landet, men de är i regel katoliker och till skillnad från andra kyrkor mångkulturella, men har som de flesta religioner en skepsis till aborträtt. Muslimska befolkningen däremot ignoreras. 

Är det något som präglar USA valet så är det religion och etnicitet och därmed abortfrågan. Knappast ekonomin eller så står de två frågorna och väger mot varann. 

Abortfrågan kommer ständigt upp i amerikanska val. Man är fri att välja religion, ”so help us God”, varje amerikansk presidents slutord. 

Kvinnor däremot har inte rätt till sin egen kropp eller liv, det tillstår nu också Trumps vicepresidentkandidat JD Vance. Flickor i hans ungdom tvangs göra abort för att få ett eget liv.

I årtusenden har kvinnor bundits till sin kropp och aldrig fått välja liv. Sverige gav aborträtt 1974, men samtidigt en tydlig inriktning på preventiva förebyggande åtgärder. Ungdomsmottagningar inrättades. Prevention finns aldrig med i debatten. Numera handlar rätten till fri abort om antal graviditetsveckor. Aldrig om olika skydd mot graviditet. Hur blir man gravid? Ja, det räcker med en enda liten spermie.

I USA anser många att redan en spermie kan betraktas som liv. Kristendomen har en framskjuten plats i politiken och därmed aborträtten. Valet mellan Trump och Kamala Harris står mellan etnicitet och religion. Vem tillhör vad och är för prochoice eller emot abort i stater som måste vinnas? 

En otrolig dubbelmoral har uppstått i republikanernas läger. Trump påskyndade abortförbudet i hela USA genom att välja tre nya konservativa domare i högsta domstolen. För att vinna väljare skickar han fram sin tredje hustru Melanie som med en bok hon släpper förespråkar pro choice. Rätten till fri abort. Tala om dubbelmoral. Kvinnor används som dockor. Också av Trump.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.