Samma populistiska taktik som på Bohmans tid

Under Gösta Bohmans (i mitten) tid som M-ledare använde partiet liknande taktig som Kristersson gör i dag. Konfrontation med S oavsett rimlighet i det ställningstagandet.

Under Gösta Bohmans (i mitten) tid som M-ledare använde partiet liknande taktig som Kristersson gör i dag. Konfrontation med S oavsett rimlighet i det ställningstagandet.

Foto: Lennart Nygren/TT SWEDEN

Politik2023-11-21 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Sverigedemokraterna svänger i fråga efter fråga och de gör det för att anpassa sig till makten. De gör det i frågor som egentligen inte spelar så stor roll för partiet. Snart kommer de troligtvis att ändra sin hållning i EU-frågan också. Den enda viktiga frågan är att få makt att skapa ett enhetligt Sverige fritt från andra nationaliteter. 

De använder sig av samma metod som Moderaterna införde på 1970-talet när Gösta Bohman var Moderaternas partiordförande. Hitta alltid en motsatt uppfattning till Socialdemokraterna och skapa en polarisering. När du kommer till makten så hittar du alltid en ursäkt när du måste svänga tillbaka eller inta en annan hållning. Nuvarande regeringspartier betedde sig på samma sätt i opposition under förra mandatperioden men de har bittert fått erfara konsekvenserna nu när de sitter i regeringsställning. 

Regeringen har dock lyckats få enighet i klimatfrågan efter att Sverigedemokraterna svängt. År 2045 skall vi ha nått nollutsläpp och de tidigare delmålen är borttagna. Blir konstigt att inte ha några delmål eller kontrollstationer. Nu har regeringen fått viss ro i frågan och kan dra sig tillbaka och slipa argumenten till valrörelsen 2026. Klimathotet är akut och mänskligheten är i ett allvarligt läge. Läs Maria Gunthers tänkvärda krönika i söndagens DN. Där listas 14 livsfarliga hot mot mänskligheten som inte bara berör miljön.

Jag var på Gotland i förra helgen. Kom på torsdagen och hann dricka ett halvt glas vatten innan jag nåddes av beskedet att avstå kranvatten. Jag mådde bra hela helgen och vad jag förstått så var det ingen som drabbats av magbesvär. Helgen gav en tankeställare på hur sårbart vårt samhälle är. I den oroliga värld vi i dag lever i så borde vi tänka mer på hur viktigt det är att samhället har kontroll över viktig infrastruktur. 

Budget för 2024 diskuterades i går på regionfullmäktige på Gotland och jag kollade handlingarna i helgen och det var ett stort igenkännande från min sida. Regionen räknar med ett underskott på 127 miljoner kronor (mnkr). Alla partier har olika alternativ på hur de skall spendera pengarna men alla landar i att ta 127 mnkr ur resultatutjämningsfonden som innehåller 364 mnkr. Miljöpartiet går längre och vill dessutom höja skatten med 20 öre. 

Under mina år i politiken var fastighetsförsäljningar det som löste alla partiers problem med underskott i sina budgetförslag. Oavsett det kan fastighetsförsäljningar och goda resultat snabbt försvinna och regionen kvarstår att finansiera välfärden med skattemedel. Vad blir kommande quick fix?

Björn Jansson (S)

Fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.