Befria barnen från läxornas bojor

Varför ska just elever jobba obetald övertid när vuxna slipper? undrar krönikören.

Varför ska just elever jobba obetald övertid när vuxna slipper? undrar krönikören.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Politik2024-05-02 07:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Läxor är ett pågående dåligt samvete för de flesta. Från den mest ambitiösa eleven till de som har det svårt hemma. Nu är det hög tid för skolan att sluta med de här dumheterna.

Ett jobb är ett jobb är ett jobb. För de mesta rimligt reglerat med arbetstid, uppgifter och dygnsvila. Syftet är att få balans i livet, prestera bra och inte gå in i väggen i onödan. Övertid ibland, visst. Men då får man kompensation, med pengar eller ledighet. Vuxna sitter säkert på ett helt annat sätt än barn.

Skolplikt råder och lärarna kräver mycket av dagens elever. Fullmatade lektioner, nationella prov och muntliga redovisningar. Man är rätt slut efter en skoldag. Och vill ha tid för fritidsintressen, träffa vänner och efterlängtad skärmtid i soffan. Eller bara ta det lugnt och återhämta sig.

Då är det i stället dags att göra läxan. Spännande enbart för en kategori elever, de som precis har börjat skolan. Men det intresset brukar rätt snabbt gå över.

Varför ska just elever jobba obetald övertid när vuxna slipper? Läxor kräver mycket tid och det är inte alltid man har föräldrar som kan hjälpa till. Antingen hinner de inte eller så är uppgifterna för komplicerade. En 45-årig pappa minns inte allt från matematiklektionerna på 1990-talet. Medan en del har råd med läxhjälp saknar andra stöd. Hela upplägget är orättvist.

Ofta sitter barnen där själva ändå och försöker hinna med. Lever man med svåra hemförhållanden är det omöjligt att få den studiero som behövs. Trångboddhet är också knepigt. Inte helt lätt att få plats att läsa när småsyskonen springer omkring och kivas. Struntar man i läxan för att göra något annat gnager det dåliga samvetet och stressen. En osynlig tyngd på axlarna som aldrig släpper.

Läxor stjäl även utrymme från lärarnas viktiga arbetstid. Förbereda, tjata, samla in, rätta och följa upp. Den tiden hade man kunnat ägna åt undervisning och extra stöd i stället. Elever som behöver mer tid för att hänga med kan få det i anslutning till skoldagen. Samma med den grupp som vill ha fler och svårare utmaningar. 

Elever borde också få känna känslan av arbetsdagens slut. Gott dagsverke, men nu är det egen tid.

Läraren Pernilla Alm slutade ge läxor. SVT rapporterar att hennes klass ökade sina resultat när de slapp tvånget. Ett gott exempel när det är pressande nog att vara ung idag, även utan hemuppgifter.

Skolan har ett tillräckligt viktigt och tufft uppdrag som det är. Läxor komplicerar bara. Befria barn och lärare från den här onödiga stressen.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.