Det som hänt i Botkyrka är en tydlig varningssignal

Ebba Östlin (S), kommunalråd i Botkyrka kommun som blev avsatt under uppmärksammade former.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ebba Östlin (S), kommunalråd i Botkyrka kommun som blev avsatt under uppmärksammade former. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Foto:

Politisk kupp2023-02-14 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Veckans snackis förra veckan var Socialdemokratin i Botkyrka. Det är svårt att veta vad som är rätt eller fel i uppgifterna om partimedlemmar är med i kriminella gäng och ABF Botkyrkas medverkan. Olika falanger kastar nu in mer ved i brasan och det är onekligen besvärligt för partiet i Botkyrka, regionen och i partiets högsta ledning. 

Två av partiets företrädare i Botkyrka som jag har stor respekt för säger att det inte förekommit något oegentligt. Jag vill gärna tro på dem. Samtidigt ringer det klockor hos mig att ABF Botkyrka skall ha värvat 30 nya medlemmar och 23 av dem kom på mötet som avsatte Ebba Östlin. 

Jag vet av egen erfarenhet att det lätt kan bli konflikter i synen på partiets olika företrädare. Det tisslas och tasslas lite då och då om den som leder partiet eller kommunen och vad vederbörande gör och inte gör. Det är sällan det leder till att man avsätts och att inför öppen ridå avsätta en kommunstyrelseordförande är mycket ovanligt. Här kan jag ha en hel del kritik att rikta mot de två företrädarna som jag har stor tilltro till. Hur kunde de låta det gå så långt?

När jag aktiverade mig inom Socialdemokratin på 1970-talet så fanns det olika vänstergrupper som främst försökte infiltrera SSU-klubbar runt om i landet. Det kallas Enterism. I stället för att bilda en egen förening så gick man in och tog över en befintlig förening och därifrån driva sina idéer. Dessbättre drabbades inte så många SSU-klubbar av Enterismen, då det var lätt att genomskåda och mobilisera emot.

Det som sker i Botkyrka är en varningssignal till alla föreningar. Det är otroligt lätt att kuppa på våra möten. Föreningar med få deltagare på mötena är speciellt sårbara. Vill någon mobilisera så kan man lätt ta över en förening eller organisation där det finns pengar eller starkt inflytande. Jag sitter i styrelsen för Sankt Lukas Stockholm/Gotland och där håller vi på att ändra stadgarna så att bara medlemmar som betalt medlemsavgiften 8 veckor innan årsmötet har rösträtt. Detta steg är ett försök att minska risken för en kupp. Stadgarna i en förening är ett mycket viktigt dokument.

Jag skall inte förutspå hur länge Centerpartiets nya ledare Muharrem Demirok skall sitta på sin post. Jag trodde inte att Annie Lööf skulle sitta så länge som hon gjorde så jag passar mig. Men han har en mycket svår uppgift framför sig. Partiet har hamnat snett i många frågor. Jag förutspådde när Annie Lööf aviserade sin avgång att partiet skulle gå åt höger. Det finns nu ganska tydliga tecken på ett närmande.

Björn Jansson (S), fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.