Är arbetstidsförkortning och turistskatt verkligen lösningen?

Skulle införandet av en turistskatt verkligen göra skillnad där det behövs?

Skulle införandet av en turistskatt verkligen göra skillnad där det behövs?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politisk utveckling2024-08-13 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Elon Musk sitter på ett starkt verktyg med X, fd Twitter. Han har makten att styra innehållet till sin egen fördel. Han har gått från att vara en visionär till högerextremist. Hans egna inlägg blir allt bisarrare och han visar tydligt sitt stöd till Donald Trumps presidentkampanj. Elon Musk är en av världens rikaste män och han kan i princip göra vad han vill. Med Donalds Trump som president lär han bli ännu rikare med de skattelättnader som han föreslår om han vinner valet. Barack Obama vann presidentvalet 2008 eftersom han kunde mobilisera unga väljare via Facebook och Twitter. Donald Trump kan vinna valet med hjälp av Elon Musks X. Hoppas verkligen att Kamala Harris och Tim Walz lyckas mobilisera och attrahera den amerikanska väljarkåren. 

Socialdemokraterna lanserar ett program för 35 timmars vecka och i första hand inom vård och omsorg. Skälet är att få ihop livspusslet för medborgarna. Vet inte om livspusslet blir så mycket bättre av en arbetstidsförkortning. Det är ju människornas val i livet som skapar många av de problem de har och att ändra dessa löses inte av en arbetstidsförkortning. Jag vet inte ännu vad jag tycker om arbetstidsförkortning som lösning på människors livspussel. På 90-talet så skulle arbetslösheten lösas med sänkt pensionsålder.

Arbetslösheten berodde inte på att vi jobbade för länge utan på obalans i ekonomin bland annat till följd av tredje vägens politik som Carl Bildt och moderaterna drev 1991-1994. Det är viktigare att lösa de verkliga problemen och inte symptomen.

 Samma gäller turistskatt som många förespråkar för att råda bukt på problemen med för många turister. Visst är det bra med extra klirr i kommunkassan men på vilket sätt löser det problem med för många turister som en del menar. Om naturen tar skada så är det viktigare att det regleras så att naturen kan återhämta sig. Här i Stockholm så lanserar Socialdemokraterna ett trafikpolitiskt program och det är ett spännande program. Man vill skapa bättre balans mellan olika trafikslag och människor. De valmöjligheter som jag har avseende resande är fantastisk i det område jag bor. Jag har inget att klaga på men jag ser problemen i innerstaden. På Gotland är det bilen som råder och ingen utbyggnad av kollektivtrafiken lär ändra på detta. Minns att vi lanserade en 8 miljoners satsning på kollektivtrafik på 1990-talet. Med ökad turtäthet skulle fler åka buss. Det hjälpte föga och jag tror inte att gratis kollektivtrafik skulle hjälpa speciellt mycket som en del tror. Gotlänningar kör bil. 

Björn Jansson, fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.