Fackets roll på arbetsplatsen är inte självklar

Skyddsombudens roll är enormt viktig, men är inte självskriven utifrån dagens politiska läge.

Skyddsombudens roll är enormt viktig, men är inte självskriven utifrån dagens politiska läge.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politiska debatter2021-05-17 19:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Jag ska inte gå in på detaljer, men under det gångna året blev jag varse att förutsättningarna för det jobb jag är tjänstledig ifrån, höll på att förändras. Jag har varit tjänstledig för offentligt uppdrag i drygt 10 år och vilket gör mig lite avvikande när jag ska ”hanteras” på mitt ordinarie arbete. Utan överord: om jag inte hade varit med i facket (ST), vet jag faktiskt inte hur det hade gått. 

Utfallet av processen blev inte precis som jag hoppats, men likväl en lösning jag kan leva med, och som ger mig den trygghet som de facto är lagstiftad – att jag kan vara fortsatt tjänstledig för offentligt uppdrag. Den dag jag inte längre innehar något offentligt förtroendeuppdrag, har jag en tjänst att återvända till. Exakt vad jag kommer att arbeta med då, är inte helt klart, men jag kan med lättare hjärta fortsätta som riksdagsledamot den tid jag är vald till det. 

Min fackliga företrädare var som en fyr i natten under processen. Ständigt närvarande och hjälpte mig att hallå kursen, och gjorde det hon är vald till, att företräda mig som medlem. Jag är så oerhört imponerad av det arbete fackliga förtroendevalda utför för oss medlemmar varje dag. Som jag uppfattar det, är också flertalet arbetsgivare mycket nöjda med sakernas tillstånd, att förhandla med en företrädare, istället för att förhandla med var och en av oss. 

Jag har emellertid också stadigt fått alltfler påminnelser om att fackets roll på arbetsplatsen är allt annat än självklar. På sina håll kommer hotet smygande, genom att det blir svårare för facket att komma in på arbetsplatser, eller att medlemmar blir alltmer tveksamma kring att larma om dålig arbetsmiljö, eller rena missförhållanden, till att partier i Sveriges riksdag aktivt verkar för att begränsa skyddsombudens roll på arbetsplatserna.

Om femton månader går vi till valurnorna. Hur vi har det på jobbet, där vi spenderar så stor del av våra liv, där arbetsmiljön är avgörande för att vi ska orka jobba hela vägen till pensionen, är en fråga vi borde prata mer om. Vilka partier står på löntagarnas sida? Vilka partier tillför resurser för förstärkt arbetsmiljöarbete?

Jag vet vad mitt parti är sprunget ur, ur en genuin vilja och önskan att förbättra arbetstagares villkor och bygga ett starkare samhälle, där alla får verktyg att förverkliga sina drömmar och bygga en tillvaro för sig och de sina. Vi socialdemokrater arbetar ständigt för att försvara och förstärka den svenska modellen, och för att arbetslivet ska bli hållbart och pensionerna efter arbetet högre. Tycker du att det är viktigt med ett hållbart arbetsliv? Rösta på ett parti som värnar din rätt på jobbet!

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.