Regeringen är ologisk när det gäller stöd

Matpriserna ökar lavinartat och många ensamstående föräldrar har det mycket svårt. Men regeringe tiger still.

Matpriserna ökar lavinartat och många ensamstående föräldrar har det mycket svårt. Men regeringe tiger still.

Foto: Chris Anderson/TT

Politiska debatter2023-03-22 06:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Vi märker alla hur vi får allt mindre för våra pengar, när vi handlar. Inte minst gäller det matvaror. Något som gör det svårt för många, inte minst de sämst ställda som sjuka, arbetslösa och ensamstående med barn. 

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dagostar, ville i en debattartikel att finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallar till sig de tre stora och ledande livsmedelskedjorna, för att försöka komma överens om att hejda de stora matprisökningarna. Om det inte går, bör man lagstifta, ungefär som Frankrike redan gjort.

I Rapport förra veckan sågade Svantesson, lätt nedlåtande, förslaget. Hon menar att politiken inte ska lägga sig i matpriserna utan det klarar marknaden av själva.

Självklart ska regeringen lägga sig i det, när man gjort det i så många andra branscher. Vi kan ta Rut och Rot, som borgerliga regeringar införde för att styra oss att bygga mer och anlita städhjälp. 

I valrörelsen lovade de olika regeringspartierna att man skulle sänka priset på drivmedel med ett antal kronor. Likaså ser vi idag på våra bankkonton hur regeringen har styrt och ställt med elpriserna. Faktiskt har det sedan lång tid redan utgått olika stöd till svenska jordbruk för att hålla nere matpriserna.

Men priset på maten i affären ville regeringen inte röra vid, trots att man, som med bensinen, kan ändra förutsättningarna. 

Det finns olika sätt att hejda prisökningarna på mat. Sänkt moms på mat är bara ett sätt. Fler aktörer på matmarknaden ett annat, för i dag är det tre kedjor, som i princip styr hela marknaden.

Efter att även S och andra tryckt på, har Svantesson ändrat sig, under galgen, och ska kalla de tre stora matvaruaktörerna till möte. Det var inte en dag för tidigt.

Att regeringen står maktlös förvånar mig i och för sig inte. Deras första tid vid makten har varit mer av att försöka anpassa sig till SD-politik än till att lösa problem. Så ser vi också att förtroendet för regeringen är rekordlågt. Inte ens SD:s väljare gillar regeringens politik, trots att regeringen gör allt för att just SD:s politik genomförs.

Samtidigt har förtroendet för S kraftigt ökat, fast S har hållit en väldigt låg profil. Det säger ännu mer hur regeringen har misslyckats. Inte minst detta senaste med livsmedelspriserna, där man står handfallen.

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.