Debatt
Under valrörelsen stod jag på Öster tillsammans med andra S-kvinnor och delade ut information. Det blev många intressanta samtal om politik. Ett av de mest intressanta samtalen hade jag med en man i 40-års åldern. Först hastade han förbi och skakade på huvudet och sa att han inte tänkte rösta på S mer. Vi hann inte fråga varför, men senare kom han igen och ville förklara sig. Han ansåg att Sossarna hade svikit, feminismen hade tagit över och ingen lyssnade längre på männen. Jag försökte tala om vikten av demokrati och att alla medverkar i demokratiarbetet. Men han skakade bara på huvudet och nickade åt SD:s valstuga.
I statistiken ser man att män röstar blått och kvinnor rött. Av SD-röster är majoriteten män. SD tar röster från M och S. Bland LO-medlemmar, som traditionellt har röstat S, är antalet SD-röster numera ungefär lika stort som S-röster. Hur kunde det bli så?
S har under regeringstiden förhandlat med de borgerliga om LAS, privatiseringar med mera för att kunna behålla regeringsmakten och det yttersta ansvaret. Därmed har traditionella S-värden fått stå tillbaka. Utländska företag konkurrerar numera om uppdrag i Sverige, och sätter regler om lön, anställning och trygghet ur spel. Arbetsmarknaden präglas av korttidsanställningar. Det gör att förutsättningen för fackligt arbete går förlorat med otrygghet som konsekvens.
Männen som tidigare känt samhörighet och styrka genom det fackliga kollektivet är nu vilsna och känner att ingen lyssnar på dem. De lockas av SD:s retorik om att deras situation kan skyllas på invandringen och feminismen. Och på landsbygden provoceras de av de höga bensin- och dieselpriserna som SD lovar sänka.
Alla frågar sig hur kunde SD växa så stort och dessutom ta röster från S. Jag tror att förklaringen ligger i den stora skillnaden mellan den ambition som partiet har och som märks på partiets kongresser, och vad man tvingas förhålla sig till i regeringsposition. Partiets värden behöver värnas och framstå tydligt. Det är värt att gå i opposition för! Dessutom måste fackens makt stärkas. De har varit grunden för politisk kamp och demokrati. Jag antar att man här måste ta strid inom EU för att skydda svensk rätt och dessutom strida för samma rätt inom hela EU.
Vi lever i en händelserik tid med stora utmaningar för Sverige, Europa och världen. Nu har vi hamnat i ett oppositionsläge med möjlighet att värna och tydligt framhålla viktiga S-värden. Jag hoppas att vi kan få med oss även mannen på Öster i nästa val!
Marianne Gottlander (S)
Aktiv i S-kvinnorna på Gotland