Krönika
I den värld där L, KD och M vistas finns det, förutom pensionärer och barn, två grupper av människor. En utgörs av de som arbetar och den andra består av de som lever på bidrag. Den senare gruppen anses ha slagit sig till ro och utvecklat ett beroende av olika bidrag som de staplar på varandra.
Hur mycket man än googlar är det näst intill omöjligt att förstå vilka bidrag som är stapelbara. Lika hopplöst är det att få reda på hur många som är bidragsberoende.
Hursomhelst så måste det införas ett tak för bidragen menar L, KD och M.
Att stapla sjukpenning och a-kassa på varandra går inte, det är ett brott som är lätt att upptäcka och som får rättsliga påföljder. Dessutom är kravet för att få sjukpenning och a-kassa att man har arbetat. Ersättningarna baseras på tidigare arbete och det vore ju oerhört märkligt om det inte skulle vara samma regler för alla.
Barnbidrag får alla oavsett om man är miljonär eller sjukskriven, inte kan det väl vara så illa att de menar att barnbidraget ska sänkas för dem som har a-kassa eller sjukpenning?
Kvar blir försörjningsstödet som givetvis går att försämra. L skriver i en debattartikel i Expressen att de vill ”se ett kraftigt reformerat försörjningsstöd” vilket betyder att de vill se ett kraftigt försämrat försörjningsstöd.
Redan i dag är kraven för att få försörjningsstöd stenhårda, det går inte att sätta sig på sofflocket och tro att pengarna rullar in.
Man måste ansöka på nytt varje månad och redovisa minsta lilla inkomst. Har man a-kassa, sjukpenning, barnbidrag, bostadsbidrag, aktivitetsstöd eller pension så räknas de av från försörjningsstödet. Det finns noll möjligheter till stapling.
Ändå odlas myten om att det är lätt som en plätt att tillskansa sig olika bidrag och slippa söka jobb.
Ett förslag från L är att Skatteverket i områden med låg ”egenförsörjning” ska informera om vilken skattenivå som gäller för den som arbetar samt att det är arbetslinjen som gäller.
Genom denna informationssatsning ska de med låg egenförsörjning fås att förstå att de omedelbart borde byta ut bidragen mot ett arbete.
L borde vidga informationsuppdraget. Alla de som sökt hundratals jobb borde få lite matnyttig information om hur de ska bete sig liksom alla de som möts av arbetsgivare som vill ha 25-åringar och inte 50-åringar. Det gäller också de tusentals nyanlända med akademisk utbildning som har svårt att hitta ett jobb och många med dem.
Kanske kunde arbetsgivarna också få information från Skatteverket om att det inte finns några hinder att anställa människor som är 40, 50 eller 60 år.