Debatt
Fredag eftermiddag är en klassisk tidpunkt för att smyga ut information man behöver kommunicera, men inte vill ha så stor uppmärksamhet för. I slutet av förra veckan var det så dags för den nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom att göra manövern. Ämnet för pressträffen var skärpta regler för konfessionella inslag i skolan. Med andra ord föreslår regeringen i en lagrådsremiss tydligare krav på religiösa friskolor. Demokrativillkor vid ansökan är en relevant och högst aktuell del. SÄPO har ju visat på kopplingar mellan skolverksamhet och den våldsbejakande islamistiska miljön. Tillståndsprocessen blir därför tuffare och tillsynen strängare. Det här är helt nödvändigt för elevers bästa, men mer måste till.
Aftonbladet har tidigare granskat anmälningar om religiösa skolor till Skolinspektionen. Där framkommer vittnesmål om elever som mobbas för att de inte tillhör kyrkans utvalda familjer eller som uppmanas att inte beblanda sig med icke-muslimer. Skrämmande läsning om religiös påverkan i ett sekulärt samhälle som det svenska.
Att driva skola är ett tungt ansvar och det är bra att huvudmännen får mer krav på sig. Samtidigt är ministerns utspel ett halvhjärtat försök att tillgodose kritikerna. För att verkligen leva upp till en likvärdig, jämställd och icke diskriminerande skola för alla elever måste religiösa skolor förbjudas i Sverige. Det lovade också Socialdemokraterna i valrörelsen 2018.
Med det sagt rör sig frågan i snårig terräng. Dels för att det saknas riksdagsmajoritet för ett förbud och dels för att regeringens utredare menar att det inte är möjligt att stoppa de här skolorna enligt Europakonventionen. Föräldrar har utifrån konventionen rätt att välja utbildning till sina barn som stämmer överens med familjens religiösa övertygelse. Dock saknas praxis från Europadomstolen.
Skollagen är däremot tydlig. Inga får tvingas till konfessionella inslag i skolan och det får heller inte ingå i undervisningen. Skolavslutning i kyrkan är tillåtet, fast utan bön eller välsignelse. Alla elever ska känna sig välkomna och inkluderade, även den knappa en procent av svenska barn går i religiösa friskolor. Överge inte den här gruppen.
Groteska vinster med undermålig undervisning som följd står för en stor del av avarterna med friskolesystemet. Det för S en tydlig kamp mot. Låt oss hoppas att skolministern snart sätter ner foten lika ordentligt om religiösa friskolor.
Hemläxa till hösten med förnyat och genomfört vallöfte 2022?