Genom natoansökan har vi målats in i det blå skåpet.

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges NATO ambassadör Axel Wernhoff vid överlämnandet av Sveriges NATO-ansökan

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges NATO ambassadör Axel Wernhoff vid överlämnandet av Sveriges NATO-ansökan

Foto: JOHANNA GERON

Politiska debatter2022-05-23 06:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Även om Mariupols fall flaggar vinst för en rysk plan B om kontroll från Luhansk till Odessa (allt där ryska inslaget i Ukraina är stort) visar de oförmåga, förluster, svag kraft. Som en kombination av finska vinterkriget, Vietnam och syrien-kurdernas kamp mot IS (vilka sen straffades med Natolandet Turkiets intrång). 

Att se Nordeuropa och Gotland hotat är ren fantasi. Ryssen klarar knappast nya försök förrän sådär 2040. Om de då ens vill.

Natoansökan verkar vara en länge närd dröm (Se till exempel ”vi vet var vi hör hemma”, som 70-talets försvarsminister Gustavsson uttryckte det, 50-talets samverkan med Catalinaffären och så vidare) ihop med att tona ned högersidans rop i årets valrörelse. Jämför även Sveriges vägran att skriva på det av Sverige initierade kravet på kärnvapenförbud inklusive önskan om att Saab och Bofors ska få lättare att sälja vapen samt sådant som de svenska insatserna i Libyen och framåt. Inte för att alla sådana insatser varit dåliga (skyddet av möjligheterna till schysta val i Kosovo hade goda skäl). Men ungefär så. 

Skyndsamheten i beslutet är underlig. Som ville man blanda bort korten. Pierre Schori skrev i Aftonbladet 17 maj att tre av SAP:s åtta diskussionspoler i Stockholm begärde mera tid, fyra sade nej – och bara en var för. Och då Kvinnoförbundet och SSU med flera sagt Nix finns nog mera sånt. Några har förvisso bytt fot, sådant är normalt, men flera som nu säger ja skulle nog även bejaka det omvända. Med stark propaganda hejar många på vinnarna. 

Ledningen leder. Men mumlet i leden kan bara kanske trianguleras bort. Surdegen blir kvar. Världen förlorar en delvis obunden mötesgrund. En massa gammal smörja kommer åter. Som sidoeffekt får även sådant som Israels metoder mot palestinierna ökat frikort. Effekten av första världskrigets ommöblering är ännu inte klar. 

Men plötsligt ses även krav inom EU att minska behovet av rysk olja och gas via stora solfångaranlägg i alla nya bostadsområden etcetera. På gång är även en omläggning till väte som energibärare från vindanläggningar i sjön. Dito kan man ha solfångare i det inre av Burgsviks- och Kappelshamnsvikarna med sin ringa båttrafik. Och strandnära tätorter via rör i sjön med omvänd kylskåpseffekt dra in värme. Som redan finns i mindre skala och gärna bör byggas ut.

Frihet från olja vore en god utgång.

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.