Det var 79 procent som inte röstade på SD

Genrebild som ska ge en bild av valet som genomfördes 2022. Som vanligt har de på bilden ingenting med krönikans text att göra.

Genrebild som ska ge en bild av valet som genomfördes 2022. Som vanligt har de på bilden ingenting med krönikans text att göra.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politiska debatter2023-05-12 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

79 procent röstade inte på SD, det kunde man glädja sig åt. Men glädjen blev kortvarig, SD skrev ett avtal på Tidöslott med M, KD och L som fick sina eftertraktade ministerposter och kunde bilda regering.

Och nu är det tydligt för alla att det är SD som styr. Tidöavtalet ska följas till punkt och pricka annars upphör grunden för regeringen att existera, poängterade Åkesson i sitt vårtal.

Bland annat är partiet ilsket över att regeringen försöker kringgå dem genom att underlätta utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Sådana försök tolereras inte av SD.

De flesta rasister och de som tycker att Sverige bara har plats för de som kommer från Norge, Danmark, Finland och Ukraina röstade nog på SD. 

Finnar var länge illa sedda, de söp, bar kniv och lärde sig inte svenska, men numera finns det människor som ligger risigare till än vad finnarna gjorde.

Men hade SD-väljarna räknat med all annan politik de får som en följd av sitt invandringsmotstånd? Man kan förstås tycka att invandring är så eländigt så att man är beredd att svälja allt möjligt annat. 

Troligen finns det ingen som röstade på SD i hopp om att de skulle förbjuda S att ha lotterier eller som såg fram emot att ett antal generaldirektörer skulle sopas bort och ersättas av tjänstemän i regeringens smak.

Men det finns nog de som tycker att SD:s hårdföra invandringspolitik är så viktigt att det inte gör något om partiet är beredda att offra klimatmålen. 

Att vi skulle få ett angiverisamhälle var inte oväntat. Många offentliganställda får ont i magen vid tanken på att tvingas anmäla människor som söker vård eller studerar till myndigheterna så de kan utvisas.

I ett läge där det är kris i stora delar av välfärden tycker SVT att det är läge att avsätta en halvtimme av partiledardebatten till frågan om dragshow-artister ska få läsa sagor på kommunala bibliotek. Välfärdsfrågorna fanns för övrigt inte alls med som något debattämne, det var viktigare att tillmötesgå SD:s behov av att diskutera vem som läser sagor på bibliotek.

Det behövs 12 miljarder kronor extra till skolan, ”lärarna betalar med sin hälsa och eleverna får betala med mindre kunskaper och risken att inte klara skolgången”, säger lärarfacken. Lika illa är det i sjukvården som saknar personal och står inför stora nedskärningar.

Det borde vara viktigare att ägna sig åt detta än att förbjuda lotterier, hindra luciatåg, stoppa dragqueens från att läsa sagor, byta ut generaldirektörer, stoppa vindkraft och tvinga offentliganställda att bli angivare.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.