Befolkningsutvecklingen är avgörande för kommunerna

Politiska debatter2023-03-18 06:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Avgörande för många kommuner är befolkningsutvecklingen. Bostadsbyggande och kommunikationer är de viktigaste beståndsdelarna i den ekvationen. Under mina dryga 40 år i den gotländska politiken så har dessa frågor dominerat debatten. Det har funnits annat som periodvis övertagit debatten men i grunden är dessa tre de viktigaste för en positiv utveckling. 

På Gotland så har det varit en positiv utveckling inom alla tre områden under de senaste 20 åren. I slutet av 1980-talet flyttade militären A7 och LV2 till P18 området och sålde marken till Gotlands kommun. Detta markområde är nu i det närmaste färdigbyggt med bostäder främst. Nu väntar hela P18 området på att bebyggas och detta ökar förutsättningarna för en fortsatt positiv befolkningsutveckling. 

Situationen i Stockholm är inte lika gynnsam. Markbrist har gjort att många befintliga markområden har förtätats på bekostnad av grönytor eller så bygger man de nya områden så tätt att det inte finns plats för grönytor. Socialdemokraterna i Stockholm vill lägga ned Bromma flygplats för att kunna bygga runt 30 000 bostäder, detta för att kunna öka befolkningen och utveckla Stockholm som redan har en besvärlig andrahandsmarknad för boende. Nu stoppas detta av regeringen. Markområden för bostäder är oerhört viktigt för att kunna öka befolkningen.

På Gotland betyder en befolkningsutveckling mer än för Stockholm. Stockholm har det lättare att upprätthålla välfärden än Gotland som måste ha en större kostym på grund av det geografiska läget. Kommunikationerna skiljer också, där Gotland har behov av en ändamålsenligt färje- och flygtrafik till och från Gotland har Stockholm större behov av en väl fungerande kollektivtrafik mellan kranskommuner och andra delar av landet för att upprätthålla sitt näringsliv. Jag tror att Gotland överlever om Bromma läggs ner men jag medger att det är bekvämare att resa mellan Bromma och Visby än mellan Arlanda och Visby. 

En kraftig utbyggnad av tunnelbanesystemet beslutades om före pandemin. Kollektivtrafikresandet i Stockholm sjunkit drastiskt sen pandemin och är idag underfinansierat. Fler väljer att arbeta hemifrån och frågan är om resenärerna kommer tillbaka i samma utsträckning eller om pandemin förändrar resemönstret i Stockholm och vad det får för följder?

Stockholm påverkas mest av att det inte finns tillräckligt med byggbar bostadsmark som gör att företag får svårt att rekrytera. På Gotland påverkar de höga biljettpriserna på färjorna mest en positiv befolkningsutvecklingen.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.