Stora bonusar ger inte bättre omsorg för våra äldre

Attendo

Attendo

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politiska debatter2021-05-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Attendo har i veckan varit i rejält blåsväder. Det med rätta. Det är ett haveri av stora mått men som också sätter fingret på problematiken med vinster i välfärden.

Allt börjar med att undersköterskan Stine Christophersen som larmar om missförhållanden på ett av Attendo drivet boende. Attendo har till anhöriga öppet ljugit om den omsorg som ges till de äldre. De har mitt under brinnande pandemi sagt att man på boendet bedriver så kallad kohortvård. Alltså att sjuka och friska patienter och personal inte kommer i kontakt med varandra och där friska och sjuka omsorgstagare inte vårdas av samma personal. 

Attendo har dock bemannat boendet med endast en person nattetid som i verkligheten sprungit mellan omsorgstagare. Med endast en personal i tjänst finns inga förutsättningar för kohortvård. Attendo fortsätter hävda att man bedriver kohortvård men gör inga förändringar alls i bemanningen i syfte att möjliggöra detta under vare sig den andra eller tredje vågen.

När Stine larmar till sina chefer händer inget, när Stine larmar till media blir hon kallad till huvudkontoret där hon istället för att presenteras för en handlingsplan om hur omsorgen ska bli bättre får en skriftlig varning på grund av illojalitet. 

Trots att man aktivt valt att underbemanna sina boenden under pandemin och trots att staten skjutit till 130 miljoner kronor till Attendo för en bättre omsorg har de pengarna gått raka vägen till bonusar för ledningen. Bonusar ökade med nästan 100% under 2020. Attendos bonussystem ger chefer bonus om de skär ner på personal, kostnadseffektivitet kallar man det. Eftersom äldreomsorgens resurser till övervägande del är personal är det givet att ett sådant system leder raka vägen till underbemanning. 

Så länge vi har ett vinstintresse i välfärden kommer det finnas ett intresse av låg bemanning, låga löner och sämre villkor. Det är så ekonomin fungerar. Med sämre arbetsvillkor kommer lojaliteten med företagsledningen istället för med omsorgstagarna att vara starkare. Med sämre arbetsvillkor följer större möjligheter för arbetsgivaren att ge bestraffningar och repressalier även för den personal som likt Stine gör sitt jobb och arbetar med de äldres bästa i fokus. 

Bonus för chefer som skär ner på personal gör inte att din farmor eller morfar får mer tid för, eller en bättre omsorg. Attendos Vd och ägare kan däremot skratta hela vägen till banken. Förutsättningarna för en god omsorg går via personalen. Bättre villkor, arbetsmiljö och löner leder till ökad kvalitet. Låt oss sätta fokus där när vi nu efter lärdomarna från pandemin ska bygga något bättre än vad vi har haft.

Filip Reinhag (S), oppositionsråd

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.