Debatt
Frågor till Erik Fransson med anledning av lördagens ledare.
Byggs tyska, franska och polska hus och broar av okontrollerad eller dålig cement? Ligger Europas största cementföretag LAFARGE HOLCIM efter i utvecklingen avseende produkter och miljökrav? Hur sker cementproduktionen i företaget SCHWENK utanför Riga?
Utan att förringa Cementas produktion i Slite eller dess betydelse för tillgången på specifika cementkvalitéer i Sverige, så ligger inte cementindustrins Mecka i Slite. Inte ens Heidelbergkoncernen säger detta. Enligt egen utsago är Górazdze i Polen deras största och modernaste anläggning, den tekniska utvecklingsavdelningen ligger i Heidelberg, koncernens forskningsanläggningar i Leimen i Tyskland och Bergamo i Italien.
LAFARGE HOLCIM har det bredaste utbudet av högkvalitativa cementprodukter i Europa, med ett brett spektrum av produkter med hög hållfasthet och minskat klimatavtryck. SCHWENK med sin nya produktionsanläggning utanför Riga säljer en ”Ecocement”, bland annat via fem terminaler i Sverige.
Är dessa företagsexempel enstaka undantag i en bransch där det för övrigt handlas och byggs med undermålig ”fulcement” i Europa? Självklart inte:
Marknadsföring av cement i Europa regleras av EU:s byggproduktförordningen CE 305/2011. Tillverkarna svarar fullt ut för att deras produkter uppfyller villkoren i förordningen för handel och användning. CE-märkningen visar att cementen överensstämmer med uppsatta standards och krav i förordningen. Kontroller och certifiering utföres av analysföretaget Applus laboratories.
Titta även in på företaget KAYRROS studier över kapacitetsutnyttjandet i västeuropeiska cementugnar. Den visar att många har möjlighet att öka sin produktion om efterfrågan från till exempel Sverige skulle öka. EU:s CE-certifiering visar att det finns europeiska cementprodukter med bra kvalitet och låg miljöbelastning att tillgå. Säkert med längre transportvägar och till en högre kostnad. Likaså en tidskrävande och jobbig situation för svenska byggföretag, när de, för att sprida sina risker, tecknar avtal med nya leverantörer.
Samtidigt är dessa insatser nödvändiga, ty för att travestera din rubrik: ”Vattenkrisen på Gotland kan bli värre än vi någonsin befarat”. Ett fungerande vattenkretslopp med rikligt och rent grundvatten är viktigare än cement! Hela denna process kommer påskynda den nödvändiga övergången till att bara använda detta fantastiska byggmaterial där det är helt oersättligt.
Miljöpartiet Gotland
Svardirekt
Det korta svaret är att inga hus eller broar i Europa byggs av cement, utan av betong och det är, om jag uppfattar experterna rätt, just betongrecepten som måste genomgå långtgående tester. Det längre svaret är publicerat i ledaren här ovanför.
Erik Fransson