Det är inte bara nitiska myndigheter som bär skulden

Politiska debatter2020-08-24 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Thomas Hammarberg, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och med mångårigt arbete för mänskliga rättigheter bakom sig, bland annat som Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, skriver om flyktingars situation i Sverige och på Gotland. 

Han beskriver på ett bra vis det humana sätt som många gotlänningar aktivt deltagit i arbetet med att möta människor på flykt sedan 2015. Det engagemanget är en av de viktigaste faktorerna i det gotländska välkomnandet av flyktingar. Tillsammans arbetade många, både offentliga och frivilliga aktörer, för att de som kom till Gotland skulle vilja och kunna skapa sig ett liv här. Det är en styrka för hela Gotland att det engagemanget finns och det bidrar till ett bättre Gotland.

Sedan slog den svenska regeringen om sin politik. Statsministern gick från att tala om solidaritet och ett Europa som inte bygger murar till att införa gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd. Utmaningen på Gotland har inte i första hand varit integrationen, utan snarare frustrationen över vänner som blivit satta i förvar eller utvisats. Vänner som kämpar med studier, arbete och bostad med en pågående asylprocess hängande över sig. Vänner som tvingats fly igen och nu lever på gatan i någon av Europas städer.

Det är oacceptabelt att behandla personer som Hassan Alarfi blivit behandlad och detsamma gäller alla de andra som sökt asyl vars uppehållstillstånd beror på om de har tillräcklig försörjning eller inte. Istället borde det svenska samhället arbeta för att de, om de önskar, ska få bygga sina liv i trygghet här på Gotland.

Det är helt korrekt som Thomas Hammarberg påpekar att svenska myndigheter är alltför nitiska. Hur ska man hindra dem från att vara det? Vilka initiativ tänker Thomas Hammarberg ta i riksdagen för att myndigheternas attityd ska förändras?

Huvudproblemet är dock inte svenska myndigheter. Problemet är den svenska migrationspolitiken. Att Socialdemokraterna nu vill att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, att försörjningskrav införs för att man ska kunna återförenas med sina anhöriga i Sverige och att de öppnar för att rättigheter istället ska bli någon form av belöning är ett stort avsteg från en human politik och människosyn. 

Vi hoppas att Thomas Hammarberg deltar i den politiska kampen mot denna migrationspolitik tillsammans med oss i Vänsterpartiet.

Gotlands Folkblad

Repliken är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.