Krönika
I och med mitt jobb som riksspelman så kan jag inte vara tillgänglig dygnet runt, säger Daniel Wikslund. Därför skaffar han barn med två mammor. På så sätt slipper han föräldraansvaret. Förra gången han blev pappa valde han att lämna sin lilla son hos mamman i Mexico. Det är ovanligt att män är så öppna och ärliga med sina val. Men i SVT-dokumentären ”Drömmammor sökes” lägger Daniel korten på bordet. En sorglig skildring där barnet får betala priset för en frånvarande far.
Sverige har en av världens mest generösa föräldraledigheter. Här är det möjligt att få mycket betald tid med sina barn. Men statistiken talar sitt tydliga språk. Endast 20 procent av alla föräldrapar delar jämställt. 90 av 480 dagar är reserverade för varje enskild förälder och resten av dagarna kan föras över till den andre föräldern, i praktiken alltid till mamman.
Tänk att förklara socialförsäkringssystemet för någon som är ny i Sverige. Allra högsta klass av ingenjörskonst i välfärd med individen i fokus. Förutom föräldraförsäkringen där man hur lätt som helst kan slippa undan nästan allt ansvar. Man kan inte vara sjukskriven, pensionär eller få a-kassa åt någon annan. Därför är det obegripligt att vi fortfarande inte har en individualiserad föräldraförsäkring. Frågan har debatterats sedan velour var på modet och politikerna är livrädda att gå in och peta i enskilda människors val.
Bortförklaringarna till att mamman måste vara hemma mest är lika kreativa som många: Mannen tjänar mer än kvinnan, kvinnan tjänar mer än mannen, kvinnan studerar, mannen studerar, mannen har eget företag och så vidare in i absurdum. Samma familjer som gladeligen har dyra hus- och billån har plötsligt inte alls råd med att just pappan är ledig nio månader av ett långt arbetsliv. Forskning visar att barn vinner på att i tidig ålder knyta an till båda sina föräldrar. Det gynnar både barn och pappor även om det skulle bli skilsmässa längre fram. Kvinnor halkar efter i karriären när arbetsgivare tvekar att anställda dem på grund av lång frånvaro hemma med flera barn. Pensionen får sig också en rejäl törn.
Rökförbud på krogar var en helt otänkbar tanke på 90-talet, sedan skärptes lagen 2005 och idag är det ett lika orimligt scenario att stinka rök efter en glad utekväll. Precis samma slags förändring, från omöjligt till självklart, måste föräldraförsäkringen också gå igenom. Valdagen närmar sig och vilka partier vill på riktigt leda vägen till ett samhälle där alla föräldrar tar sitt ansvar fullt ut? En helt individualiserad föräldraförsäkring är enda lösningen.