Dyra snabbtåg men inget till en Fåröbro

Fåröfärjan

Fåröfärjan

Foto: Malin Stenström

Politiska debatter2021-04-21 19:40
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Regeringen har lagt fram en proposition för infrastrukturåtgärder i Sverige år 2022-2033. I den finns det stora mål om ett fossilfritt samhälle, vilket är bra, men också en orealistisk och miljötveksam åtgärd som kommer att sluka nästan hälften av pengarna, nämligen snabbtågen. De kommer att gå genom nästan orörda områden och kommer att förändra livet för de som kommer att bo nära de nya järnvägslinjerna. 

Ramen har dessutom höjts från 622,5 miljarder till 799 miljarder från den förra ramen (2018-2029).

Vi som bor på Fårö har länge väntat på att Trafikverket skulle få pengar till en Fåröbro, som i senaste uträkningen skulle kosta cirka 600 miljoner. Det finns det inga pengar till, sägs det och regeringen med Bolund (MP) i spetsen gör inget för att tillföra pengar. Men en helt galen trafiksatsning på snabbtåg för runt 300 miljarder verkar det finnas. 

Nu vet vi att Miljöpartiet inte är någon vän av infrastruktur som innebär att bilar rullar där. Men med en kraftigt ökande del av elbilar borde de nog tänka om. 

En Fåröbro är inte lönsam säger Trafikverket. Ja det är klart, när man snålar in på extraturer och inte uppgraderar sig med vad som händer i övrigt i samhället så blir det naturligtvis så. Trafikverket blundar för att trafiken till Fårö har ökat, främst under vår och höst. Detta trots att de tar upp statistik över bilar som åker med dem. De blundar för att det uppstår köer från påsktiden och fram till slutet på oktober där man inte kan vara säker på att komma med om man inte åker till färjeläget 10 minuter innan avgångstid, speciellt i samband med de timslånga måltidsuppehållen. De blundar för behovet av förtur året om för Fåröbor, eller åtminstone april-oktober. Visserligen är det Transportstyrelsen som beslutar om förtur, men om Trafikverket inte trycker på så händer det inget för Transportstyrelsen beslutar inte om de inte får signaler om det.

Trafikverket drar sig för att förhandla med facket om att införa turer kl 09.00 och 12.30 då det är måltidsuppehåll. Man har löst det på andra håll genom att de anställda kompenseras med högre lön. Men här verkar det inte gå.

Skulle vi ha en fungerande trafik över sundet borde man börja köra med två färjor redan 1 maj, till och med september. Men det finns det ingen vilja till från Trafikverket. För hör och häpna, med alla förbättringar som jag framfört här, då skulle plötsligt en bro över sundet bli väldigt lönsam (och färjan olönsam). Och det går ju inte för sig, eller hur?

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.