Debatt
Efter att ha kommit undan nedläggningshoten med blotta förskräckelsen kan skolorna på norr andas igen. Åtminstone för en stund, för risken är stor att nya nedläggningsförslag dyker upp om några år igen.
Vi på norr tycker att nu får man sätta ner foten. Gränsen för skolhyvling är nådd. Det går inte att hyvla bort fler skolor på landsbygden om man inte samtidigt gör en plan för hur man ska avfolka delar av Gotland. Hur många skolor har lagts ner de senaste 30 åren? Och trenden bara fortsätter. Bara på Fårö hade vi två skolor en bra bit in på 1970-talet.
Antalet elever generellt kommer också att minska de närmaste åren så även skolor i Visby hotas av kraftiga nedskärningar. Lägg till att förra årets barnafödande i Sverige inte har varit så lågt sedan 1700-talet. Då med en väsentligt mindre befolkning.
Saken förbättras inte av att några drar ett streck på en karta och hävdar att det tar ett visst antal minuter mellan två ställen. Samma personer tycks än idag tro att den som åker med Fåröfärjan åker ombord direkt och transporteras i 70-80 km/tim över sundet. Att det kan vara väntetider på kanske 20-30 minuter existerar inte i deras värld.
Läget är inte lätt för våra politiker och det måste tas till alla möjliga knep för att få det att fungera. Givetvis är högre lön för lärare som tar jobb utanför Visby en viktig del. Lärare som kan åka mellan två skolor för att undervisa. I dagens digitaliserade samhälle går det också att ha fjärrundervisning, där läraren är på annan ort, medan eleverna sitter i klassrummet på sin skola.
Det har framförts åsikter om att få barn på en liten skola får sämre utbildning än på en större. Jag hävdar att det är tvärtom. Tidigare har man sagt att små skolor ger en lugnare skolmiljö. Och visst är det så. Det är skillnad på en klass med 30 elever och en med 10. Det vet alla som har prövar båda.
Och jag envisas med att det fria skolvalet har varit en katastrof för många landsbygdsskolor, när elever efter en slags automatik eller kompistryck söker sig till skolor i städer och större tätorter. Lägg till friskolesystemet som sugit upp trycket från landsbygdseleverna.
Vill vi ha en levande landsbygd får det inte komma ständiga hot om nedläggning av skolor. Jo det kostar mer än att klumpa ihop alla människor och elever i städer, men är det bra?
Till sist en liten reflektion om NATO. Blir vi säkrare med kärnvapen på Gotland eller blir vi då ett ”giltigt” mål? Våra riksdagspolitiker bör fundera en gång till på det.