Förenklingarnas tyranni - hur länge ska vi stå ut?

Den lilla mannen med de stora gesterna, så beskrivs Ulf Kristersson (M) av krönikören.

Den lilla mannen med de stora gesterna, så beskrivs Ulf Kristersson (M) av krönikören.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Politiska debatter2023-05-13 06:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Han står där den lille mannen med de stora gesterna. Han viker ut armar och händer för att understryka vikten av vad han säger. Han är inte vem som helst. Han är Sveriges statsminister och han är en av deltagarna i den partiledardebatt som sänds TV. Han har svar på allt. Vet bäst, blandar tonfallen friskt, vädja ömsom med ödmjukhetens tonfall, ömsom är han avvisande med förorättelsens minspel. Han vill tro på det han säger. Det förenklade budskapet. Men hur länge ska vi stå ut?

Är hans tid inte ute för länge sedan? Alla sådana som han, alla de som försöker sälja in ett politiskt budskap om ett ekonomiskt system som inte längre fungerar. Bakom honom står de ekonomiska experterna med lite delade meningar om vad som är bäst för att lösa alla de gigantiska problem som vi står inför, problem, som följer av ett vanvettigt system, som ser vinster, konkurrens och tillväxt, som de drivande krafterna med katastrofala följder för natur, klimat och människa. 

Egentligen vet vi alla det. Vi känner oss hjälplösa inför framtidens fasor. Och ändå, låtsas vi inte om det. Allt pågår som vanligt, vi köper och säljer och tror på markandens alla förenklade reklambudskap, fler och fler, som om de skulle kunna vara en del av lösningen. Och vi tror också att vi kan köpa trygghet med vapenhot och makt, tror att teknikutvecklingen ska lösa våra problem, tror att den artificiella intelligensen, gömd i den svarta datorboxen kommer att ge oss de svar vi behöver. 

Och ändå vet vi, att AI ingenting annat är än ett mänskligt språkspel som förts sedan urminnes tider. Ord. Ord. Ord. Lyckliga stunder, men också elände och krig. Med datorns hjälp är de nu möjligt att samla in alla tankar som tänkts, kloka som galna, känslostormande som vetenskapsunderbyggda, religiösa dogmer och fantastiska utopier, allt, allt, finns där i den samlade artificiella intelligensen värld, som en slags språkspelens ursoppa filtrerat genom sannolikhesberäkningar och statistik. Det är, vad det är 

Pröva själv får du se. Ställ din fråga till Open AI Chat GPT: Ställ en enkel fråga och du får ett enkelt svar. Ställ en komplicerad fråga, som du vet någonting om, och du kommer att få ett förenklat svar. Så som det alltid har varit.

Så vad gör vi? Vi tar en paus, sa de mäktiga, de där borta i det stora landet USA, som vore man rädda för vad datorn med hjälp av våra samlade erfarenheter och tankar skulle kunna leda till – leda till något alldels vanvettigt. Och vi här i Europa, vad gör vi? Till och med Ursula von der Leyen, läkare och forskare, Europeiska kommissionens ordförande, frank och övertygande som hon är, förmår egentligen ingenting annat än skjuta upp katastrofen som närmar sig. AI är ingenting annat än vår historiskt samlade galenskap av förenklingar och ideologisk ödestro. Sanningen om vad som ska göras, finns inte hos AI-maskinen, den är människan ensam om att söka rätt på. Vad finns vid forskningsfronten?

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.