"Jag blir upprörd över Trafikverkets rapport"

Politiska debatter2021-09-17 14:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

De övergripande nationella målen kring transport och infrastruktur är bra och betonar hela landet. Där står att transportpolitikens övergripande mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. 

Vidare betonas att infrastruktur ska bygga hela Sverige starkt för både nuvarande och kommande generationer samt att våra transporter ska vara robusta, miljöanpassade och ligga i framkant när det kommer till innovativa lösningar. Dessa mål måste ligga till grund för politiska beslut framgent vad gäller upphandling av Gotlandstrafiken. Det behöver vi kanske påminna om dock, för visst är det lite provocerande när Trafikverket i sin rapport menar att även med de insatser de föreslår skulle de nationella målen uppnås. Det ser inte jag. Att få försämrad tillgänglighet, sämre service, dubbla priser, mindre och otryggare färjor och färre hamnar på fastlandet är såklart inte rimligt och vare sig innovativt eller robust nog för landets enda ö-region. 

Det finns mycket att bli upprörd över i Trafikverkets rapport. Samtidigt har uppdraget sett ut så. Det är onekligen snålt givet. Ingången “inga ökade kostnader” sätter gränser när samtidigt nya klimat- och utsläppsmål ska ges. Här hade jag önskat en annan ingång i uppdraget som öppnade upp för nya lösningar och framtidens utveckling.

Rapporten blir därefter. Med bibehållen service och samma kostnad som nu kommer man inte nå klimatmålen. Bibehållen service samtidigt som vi ska nå klimatmålen kostar mer eftersom nya bränslen driver upp kostnaden. Förslagen blir, utifrån det, usla och orimliga och rena försämringar. Åtminstone blir det tydligt att ekvationen inte går ihop. 

Jag tycker också att en del slutsatser och tankar saknas. I rapporten föreslås statligt ägda färjor för att det skulle leda till lägre kostnader med statens avskrivningstider på färjorna. Det kan absolut vara en möjlighet men då bör ju också den minskade kostnaden kunna användas för att satsa i andra änden; på bränslen och ny teknik så att vi når klimat- och utsläppsmål. Den kalkylen och möjligheten saknar jag helt i rapporten. 

Att fossilfria bränslen kommer kosta mer förutsätts också. Lite oklart hur mycket. Biogas ses som bästa alternativet kostnadsmässigt. Samtidigt är den faktorn delvis påverkbar genom politiska beslut och politisk vilja. När samhället ska ställa om krävs ju också reformer på det området. I det budgetförslag som ligger nu finns till exempel en stor satsning på just biogas. Gröna avgångar föreslås och det tycker jag är bra. Då kan den som vill och kan, välja en resa med lägre klimatavtryck. 

Nu kommer, vad jag förstår, denna rapport att skickas ut på remiss. Vi har god dialog på Gotland och kommunicerar och agerar samlat. Det är bra. Vi kommer tillsammans fortsätta trycka på för utvecklade, hållbara, robusta och långsiktiga kommunikationer med färja till och från Gotland. 

Mitt intryck av samtal med minister såväl som trafikutskott är att det finns stora förståelse för Gotlands förutsättningar och behov.

Meit Fohlin (S), oppositionsråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.