Kulturdebatt
Föga anade jag att mitt första alster som poet skulle uppmärksammas på en ledarsida! Men undrens tid är tydligen inte förbi? Nu förstår jag att Erik Fransson förstår att jag skrev detta med glimten i ögat, men ändå kände han sig tvingad att göra en ”Löfvenare”. En sådan har fått namnet efter den numer episka debatten mellan Jimmie Åkesson och Stefan Löfven, där Löfven försöker byta fokus från våldtäkter till frågor om tryggheten på arbetsmarknaden. Den taktiken genomskådades brutalt i direktsändning. Mitt förslag till Erik Fransson är därför att ta en fråga i taget! Jag gissar att han hinner producera cirka 200 ledarsidor per år, så utrymme och tid finnes.
Att Erik Fransson lyckas tolka min något ironiska insändare som ett angrepp på ”den fria kulturutövningen och därmed ett angrepp på vårt fria samhälle” säger nog mer om de rödgrönas syn på kultur och dess finansiering. För hur fri blir kulturen om den alltid behöver söka stöd från allmänna medel? Och vem bestämmer då vad som är ”rätt kultur”?
Detta är frågor som jag ofta funderar på, och som jag gärna samtalar om. Med både Erik och andra.
Och jag lovar honom och alla andra; jag kommer aldrig på allvar att söka en tjänst som kommunpoet!
Lennart Modig Kihlberg
Svar direkt
För mig är yttrandefriheten starkt förknippade med både politik och kultur. Bägge är viktiga byggstenar i ett fritt samhälle och bör ses i ett sammanhang. Precis som det faktum att metoo handlade om så mycket mer än våldtäkter. Men jag förstår att Lennart Modig Kihlberg inte vill diskutera SD:s inaktivitet i fullmäktige, precis som Jimmie Åkesson (SD) inte ville diskutera det utbredda arbetsmiljöproblem som metoo på ett tydligt sätt visade upp. Så jag får väl hålla mig till kulturen och de frågor som Modig Kihlberg har.
Ett fritt samhälle är för mig starkt förknippar med rätten att yttra sig fritt på det sätt man själv väljer. Kultur ska skapa känslor oavsett om det är glädje eller ilska. En fri kultur ska bland annat beskriva det samhället vi lever i och då från alla möjliga vinklar. Kulturutövare har rätt att genom sina verk skapa debatt och ska enligt mig ta den chansen så ofta de vill och kan.
Jag tror att fler kulturutövare ger ett friare och bättre samhälle, men för att kulturen ska bli så fri som möjligt behövs ekonomiskt stöd. Om vi bara låter marknaden styra kulturutbudet skulle det bli ytterst begränsat. Därför är det bra att det finns allmänna medel att söka och att det offentliga stöttar exempelvis kulturskolor och kulturinstitutioner.
Bibliotek, museum och ett stort antal institutioner där scenen är central finansieras av det allmänna. Här på ön har vi exempelvis Länsteatern, Gotlands musiken och Gotlands Museum. Men förutom dessa mycket professionella kulturverksamheter är det av största vikt att även bredden säkras genom olika satsningar, men utan att det allmänna lägger sig i detaljer.
Och då kommer vi in på den andra frågan, vad är rätt kultur. Den bedömningen anser jag den enskilda kulturutövaren äger, och ingenting det allmänna ska lägga sig i. Gör man det inskränker man samtidigt yttrandefriheten. Vill vi ha ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle är det också viktigt att kulturen stöttas oavsett om man gillar just den konstformen eller inte.
Så ett tips till dig Lennart Modig Kihlberg är att sluta fundera på vad som är rätt kultur och istället luta dig tillbaka, öppna upp dina sinnen och njut av den fria kultur vi än så länge har tillgång till här i Sverige.
Erik Fransson